Πιο νωρίς στη σύνταξη άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι!

«Πράσινο φως» για να συνταξιοδοτούνται οι άνδρες νωρίτερα, με βάση το ευνοϊκότερο σύστημα που ισχύει για τις γυναίκες, ανάβει με απόφαση-βόμβα το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα προστατεύει όλους τους ασφαλισμένους (άνδρες και γυναίκες) που έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με βάση τον χρόνο πρόσληψής τους και προσδοκούν τη συνταξιοδότησή τους.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) δικαίωσε άνδρα ασφαλισμένο του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού Κώδικα (ΠΔ 166/00) οι οποίες του επέτρεπαν να συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος, ενώ επέτρεπε στις γυναίκες τη συνταξιοδότηση στο 60ό έτος.

Τις παραμονές έκδοσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το ΕΣ ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσουν χιλιάδες άνδρες να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση τα ευνοϊκότερα ηλικιακά μέτρα που ισχύουν για τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει τον δρόμο για να προστατευθούν και οι γυναίκες εργαζόμενες που προσλήφθηκαν την περίοδο 1982-93 (υπολογίζονται γύρω στις 120.000), καθώς δέχεται τη θεμελίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με συνέπεια να μην μπορούν να θιγούν αναδρομικά από όποια μελλοντική νομοθετική ρύθμιση, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλ. Μητρόπουλος, που υπέβαλε γνωμοδότηση στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το ΕΣ, κάνοντας δεκτή την αγωγή πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών που υπέβαλε ο δικηγόρος, δρ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Ματθαίου, έκρινε ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις του ΠΔ 166/00 είναι αντισυνταγματικές, γιατί καθιερώνουν για τις γυναίκες μόνο μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σε σύγκριση με τους άνδρες, με κριτήριο μόνο το γεγονός του φύλου τους και χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ή λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ειδική αυτή μεταχείριση.

Συνεπώς για την αποκατάσταση της ισότητας πρέπει να εφαρμοστεί και για τους άνδρες η ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Το ΠΔ προβλέπει ότι όσοι άνδρες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 1998 συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος ηλικίας, αυξάνοντας το συγκεκριμένο όριο σταδιακά ανά 6μηνο μέχρι να συμπληρώσουν το 65ο έτος, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες προβλεπόταν το 58ο έτος, αυξανόμενο μέχρι το 60ό.

Η Ολομέλεια ΕΣ δέχθηκε ομόφωνα ότι το 2001 οι άνδρες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 και οι γυναίκες στα 60 και έκρινε ότι ο άνδρας ασφαλισμένος αφού μπορούσε το 2001 να συνταξιοδοτηθεί, έπρεπε το αίτημά του να γίνει δεκτό παρόλο που ήταν 60 ετών.

Η δικαστική απόφαση (44/09) προστατεύει όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχοντας την προσδοκία να βγουν στη σύνταξη έγκαιρα, ακόμα και στην περίπτωση που για κάποιο παράπτωμα τέθηκαν για ένα διάστημα σε αργία.

Το ΕΣ δέχεται ότι αν αργότερα οι ασφαλισμένοι απαλλαγούν από τις σε βάρος τους κατηγορίες, τότε το διάστημα της αργίας τους πρέπει να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος.

«Μετά τη σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη -υπογράμμισε ο Αλ. Μητρόπουλος- δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών στην Ελλάδα «προς τα πάνω». Προσέθεσε ότι η απόφαση του ΕΣ είναι σε σωστή κατεύθυνση για τα όρια ηλικίας όλων (ανδρών – γυναικών) προς τα κάτω.

Υπογραμμίζοντας ότι η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης και ότι ο νεοφιλελεύθερος σχεδιασμός του κοινωνικού κράτους απέτυχε παταγωδώς, ο καθηγητής τονίζει ότι χρειάζεται πλέον νέος σχεδιασμός σε ευαίσθητη γενναιόδωρη βάση με στόχο την ευημερία όλων και την αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, κοινωνική συνοχή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ