Σανίδα σωτηρίας για κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες αποτέλεσαν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, καθώς μέσα στο 2009 κατόρθωσαν και έφτασαν στο στάδιο της θεραπείας και της επανένταξης 201 άτομα (από τους συνολικά 1.935 που ζήτησαν βοήθεια πέρυσι).
Αισιόδοξο χαρακτηρίζεται επίσης το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων στα προγράμματα του Οργανισμού μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και έξω από αυτά (στα κέντρα υποδοχής).
Ηταν κάτι που επιτακτικά χρειαζόταν καθώς: Τρεις στους τέσσερις χρήστες που απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, έχουν κάποια εμπλοκή με τον νόμο. Ενώ τέσσερις στους δέκα κρατουμένους στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται εκεί για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
Οπως αποδεικνύεται, η παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ αποτελεί «οξυγόνο» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση ουσιών, τον εγκλεισμό και την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Ο Οργανισμός προσφέρει τις υπηρεσίες του σε έγκλειστους χρήστες ναρκωτικών από το 1987 και σε ετήσια βάση ασχολείται με περίπου 2.000 κρατούμενους εξαρτημένους.
Ωστόσο, το 2009 η προσπάθεια κορυφώθηκε, αφού το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» -που έγκειται στη λειτουργία θεραπευτικών κοινοτήτων μέσα στις φυλακές- λειτούργησε σε 13 σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Στόχος είναι η πλήρης σωματική και ψυχική απεξάρτηση των μελών.
Γκέλυ Αλμαλιώτου – Καλαμπαλίκη
Παρέμβαση
Ν. Παρασκευόπουλος
Σωστός ο νέος νόμος
Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δήλωσή του στο «Εθνος» χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την ψήφιση του νόμου (Καστανίδη).
Και εξηγεί γιατί: «Το ποσοστό των καταδικών ναρκωτικών την τελευταία διετία στον πληθυσμό των φυλακών, ανέρχεται σε ποσοστό 40 έως 50%. Υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά, όπως κλοπές κ.λπ. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών είναι εξαρτημένοι. Ετσι ο πραγματικός αριθμός των εξαρτημένων στη φυλακή είναι πάνω από 50%.
Ο νέος νόμος όμως θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Και αυτό διότι ο χαρακτηρισμός του πλημμελήματος για τους εξαρτημένους ίσχυε θεωρητικά και από πριν, αλλά δεν εφαρμοζόταν στην πράξη.
Οι νέες όμως παρεμβάσεις θα κάνουν την πράξη να στοιχηθεί με τη θεωρία. Από δω και πέρα -δηλ. μετά την ψήφιση του νέου νόμου- στις καταδίκες που θα αφορούν χρήστες δεν θα υπάρχει προσωρινή κράτηση και θα έχουμε συντομότερο χρόνο απόλυσής τους. Ετσι θα μειωθεί ο πληθυσμός των φυλακών με τη ρύθμιση αυτή».
Τέλος, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «έχει αποδειχθεί ότι η απεξάρτηση οδηγεί στην απεμπλοκή από την παραβατικότητα, ενώ η ένταξη σε θεραπευτικές κοινότητες είναι αποτελεσματική».
* Ο Νικόλαος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ