ΠΙΣ: εκφράζει την αντίθεση και τη διαφωνία του στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την Παρασκευή 8 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ, η πλειοψηφία των μελών υπερψήφισε απόφαση, με την οποία εκφράζει την αντίθεση και τη διαφωνία της με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος, δηλώνοντας ότι έχει συντάξει και ο ίδιος ένα παρεμφερές κείμενο, ζήτησε να υπάρξει συγκερασμός, ώστε να εκδοθεί ομόφωνη απόφαση και όρισε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, ώστε να αναγνωσθεί και να επικυρωθεί το κείμενο που θα περιείχε και τυχόν δικές του απόψεις.

Όντως η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε και αποδείχτηκε ότι ο κ. Εξαδάκτυλος άλλα είχε κατά νου!

Δήλωσε πως δεν συμφωνεί με το ήδη ψηφισμένο κείμενο και ως πρόεδρος αποχωρεί από τη συνεδρίαση, της οποίας μάλιστα κήρυξε και τη λήξη.

Τα υπόλοιπα μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αντέδρασαν έντονα στην αυταρχική συμπεριφορά και συνέχισαν τη συνεδρίαση προεδρεύουσας της αντιπροέδρου και αποφάσισαν το ήδη ψηφισμένο κείμενο να δοθεί στη δημοσιότητα και να σταλεί στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Δελτίο Τύπου σχετικά με το Σ/Ν για την ΠΦΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την αντίθεση και τη διαφωνία του για τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ.

Χωρίς προηγούμενη  διαβούλευση επί του κειμένου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, χωρίς  συνάντηση εργασίας με το ΔΣ, δημοσιοποίησε σχέδιο νόμου το οποίο είναι κάθετα αντίθετο με τις απόψεις και τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας.

Καμία από τις κατά καιρούς προτάσεις μας για την ΠΦΥ δεν έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Υγείας. Όχι μόνο δεν έγιναν αποδεκτές αλλά οι ρυθμίσεις που περιγράφονται έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Δεν εστιάζουν στην προστασία των ασθενών, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την αναγνώριση του ρόλου του γιατρού, ιδιαίτερα μετά από την τιτάνια προσπάθεια των συναδέλφων στην περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα:

  1. Σε ότι αφορά στους ασθενείς, οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας για όσους δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό, αφού θα επιβαρύνονται οικονομικά για να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας από ειδικό ιατρό ή για να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο!
  2. Περιορίζει την πρόσβαση των χρονίως πασχόντων στους ειδικούς ιατρούς μόνο μια φορά τον χρόνο.
  3. Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) τόσο σε επίπεδο επίσκεψης στον ειδικό ιατρό όσο και στο επίπεδο πρόσβασης στα νοσοκομεία.
  4. Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών με το κεφάλι (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  5. Αντί να προχωρήσει σε ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία καθώς και των αμοιβών των νοσοκομειακών ιατρών στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιλέγει την αναγκαστική – υποχρεωτική κάλυψη του ΕΣΥ, εν είδη πολιτικής επιστράτευσης, με ιδιώτες ιατρούς που είναι απλά πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.
  6. Θεσπίζονται τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία από ιατρούς του ΕΣΥ και δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, σε εκείνους που έχουν να πληρώσουν και σε εκείνους που δεν έχουν και θα βρίσκονται σε αναμονή για ένα χειρουργείο. Ο ΠΙΣ πιστεύει ότι η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Διαφωνούμε με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία από ιατρούς του ΕΣΥ, μέτρο που θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών.
  7. Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν περιλαμβάνει οικονομοτεχνική μελέτη, δεν προβλέπει συλλογική σύμβαση εργασίας, παραμένει κλειστό με βάση τις επιλογές του ΕΟΠΥΥ και δεν αναφέρει το ποσό που θα διαθέσει το Κράτος για να ιδρύσει επιτέλους σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  8. Καταργεί την εκπροσώπηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει χωρίς την κοινωνία και τους γιατρούς!

Για άλλη μια φορά η προσπάθεια για οικοδόμηση συστήματος ΠΦΥ στον τόπο μας πέφτει στο κενό και αγνοεί τις θέσεις των ασθενών και των ιατρών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά να ανασταλεί η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νομοσχέδιου και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσέλθει σε ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο με το ΔΣ του ΠΙΣ, ώστε από κοινού να διαμορφωθεί μία νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τους ασθενείς και θα διευκολύνει τους γιατρούς στο έργο τους.