ΠΙΣ και ΙΣΑ: Απρόβλεπτες οι αντιδράσεις των γιατρών, αλλά και οι επιπτώσεις από το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής

Από Νίνα Κομνηνού

 

«Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα, ούτε δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν».

Τους κινδύνους για τους ασθενείς από το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, περιγράφει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν δεν αποσυρθεί η διάταξη για τη δραστική ουσία, η αντίδραση του ιατρικού κόσμου θα είναι απρόβλεπτη.

Η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών αναφέρεται ότι μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δε μ̟πορεί να υ̟περβαίνει το 15% της συνολικής αξίας της συνταγής του θεράποντα ιατρού, δηλαδή το 85% της αγωγής που χορηγεί ο θεράπων ιατρός στον ασθενή του θα μπορεί να είναι ανταλλάξιμο από τον οποιονδήποτε φαρμακοποιό εκτελέσει τη συνταγή, χωρίς να έχει στην επιλογή φαρμάκου ο θεράπων ιατρός καμία συμμετοχή.

Δηλαδή το 85% της θεραπευτικής αγωγής δε θα το επιλέγει ο θεράπων ιατρός.

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του, στην επιμονή κυβέρνησης και τρόικας για αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα, μόνο του φθηνότερου γενόσημου με επιβάρυνση των ασθενών σε κάθε άλλη επιλογή, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

"Είναι απορίας άξιο – σημειώνει ο ΠΙΣ – πως την ώρα που δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη στον τόπο, που να υποστηρίζει την καταστροφική αυτή πολιτική, η τρόικα και η κυβέρνηση καταθέτουν για ψήφιση τη ρύθμιση περί δραστικής ουσίας, που μόνο κοντόφθαλμες λογικές μπορεί να τη θεωρούν ωφέλιμη για την υγεία και τα δημόσια οικονομικά, ενώ η αλήθεια είναι πως το μόνο που θα πετύχει είναι η μονοπώληση στο χώρο του φαρμάκου από μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα και η καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.

Η παράγραφος αυτή του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έρχεται να επικυρώσει την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 που καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας αποκλειστικά, ακόμη και σε χρόνια νοσήματα.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι "για ύστατη φορά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για τις οποίες θα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί. Καταδικάζουμε δημόσια για ακόμη μία φορά κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του. Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο. Το Θεραπευτικό Παράθυρο είναι συγκεκριμένο σε κάθε ιδιοσκεύασμα που χορηγείται στον κάθε ασθενή, ιδιαίτερα στα φάρμακα στενού θεραπευτικου εύρους.

Αν λοιπόν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός, στις κατευθυντήριες οδηγίες του, ήδη από το 2003 που σε πολλές χώρες τις Ευρώπης κυκλοφορούσαν γενόσημα, ρητά προειδοποιεί ότι δεν ενδείκνυται η ανταλλαξιιμότητα του φαρμακου με άλλο παρεμφερές, παρά μόνο όταν το επιτρέπει ο γιατρός και το θέλει και ο ίδιος ασθενής. Πάγια θέση του ΙΣΑ ήταν και είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.

Επιτέλους, ας εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες της χώρες της Ευρώπης με εγνωσμένη αξία, αντί να ακολουθούντα μέθοδοι "ύποπτοι". Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο , τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές κίστες

Επίσης, η υποχρέωση των ασθενών να πληρώνουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ, επιπλέον ένα (1) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή και εικοσιπέντε (25) ευρώ για κάθε εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, υ̟πέρ του ΕΟΠΥΥ του σηματοδοτεί τη μετακύλιση των παροχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προνόμιο μία μικρής ομάδα πολιτών που "μπορούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη" και να το πληρώνουν και να το ξαναπληρώνουν.

Ο ασφαλισμένος που χρόνια πλήρωνε μέσα από τα επιμέρους ασφαλιστικά του ταμεία, που κάθε μήνα πληρώνει μέσα από τις εισφορές του προς τον Οργανισμό, καλείται πια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να πληρώνει και να ξαναπληρώνει για κάθε υπηρεσία του ταμείου του: πληρώνει για το τηλεφωνικό ραντεβού 1-5 ευρώ, πληρώνει για τις εργαστηριακές του εξετάσεις το 15%, πληρώνει στα φάρμακα των χρόνιων ασθενειών το 25%, πληρώνει ένα μέρος της νοσηλείας του και συνεχίζει να πληρώνει κάθε μέρα ξαναπληρώνει και μια καινούρια υπηρεσία που ως χθες ήταν ηδη πληρωμένη από τις εισφορές του…Αυτός ο Έλληνας ασφαλισμένος, ο μεγάλος χρηματοδότης του ΕΣΥ.

Αν τυχόν δεν αποσυρθεί πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυτό το άρθρο από τον αρμόδιο Υπουργό, δηλώνουμε ότι ο Ιατρικός Κόσμος θα αντιδράσει με κάθε τρόπο γιατί η Ζωή και η Επιστήμη δεν πρέπει να περάσει από τη ρομφέα της λογιστικής πρακτικής κανενός.

Γιατί πάνω από όλα, υπάρχει η Ζωή και ο Άνθρωπος, κάτι που φαίνεται ότι κάποιοι δε το γνωρίζουν ακόμη".