Πλανόδιοι γιατροί στη Χαλκιδική

 

Παράνομα ιδιωτικά ιατρεία στήνουν επιτήδειοι. Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” νοσοκομειακοί γιατροί του νομού και παραθεριστές, τους θερινούς μήνες τα ιατρεία αυτά φυτρώνουν σαν… μανιτάρια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους παραθεριστές και να γεμίσουν τις τσέπες τους με χρήματα.

Της Νικολέτας Μπούκα “Θραύση” κάνουν κάθε καλοκαίρι τα παράνομα ιδιωτικά ιατρεία στις παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής. Όπως καταγγέλλουν στην “Μ” νοσοκομειακοί γιατροί του νομού, αλλά και παραθεριστές, τους θερινούς μήνες τα ιατρεία αυτά φυτρώνουν σαν… μανιτάρια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους παραθεριστές και να γεμίσουν τις τσέπες τους με χρήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί ιδιώτες είναι παράνομοι, διότι δεν είναι καν εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να ασκούν πλανόδια ιατρική. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, όπως καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί του νομού, ένας γιατρός μπορεί να διαθέτει άδεια, αλλά παίρνει μαζί του κι άλλους συνεργάτες, οπότε στήνουν μια μορφή επιχείρησης και αρπάζουν πελατεία, εκμεταλλευόμενοι τους καλοκαιρινούς μήνες.

“Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε καλοκαίρι. Συνήθως αυτοί που είναι γιατροί έρχονται από την Θεσσαλονίκη στην Χαλκιδική και νοικιάζουν για λίγους μήνες έναν χώρο σε κάποιο παραθαλάσσια περιοχή και τον μετατρέπουν σε ιατρείο. Θύματά τους είναι κυρίως ξένοι τουρίστες, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, ενώ η τιμή για μία επίσκεψη μπορεί να κυμαίνεται από 50-60 ευρώ, ενώ εάν χρειαστεί κάποιο ράμμα ή επιπλέον φροντίδα, η τιμή ξεπερνά και τα 100 ευρώ”, εξηγεί στην “Μ” ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κέντρων υγείας και νοσοκομείου Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στο προσωπικό των κέντρων υγείας και στην οργάνωση του ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ο καθένας μπορεί να στήσει το δικό του ιατρείο.

“Ας μην παραβλέπουμε και το γεγονός ότι συχνά και οι ίδιοι οι παραθεριστές προτιμούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό ιατρείο και να πληρώσουν από την τσέπη τους αντί να περιμένουν με τις ώρες για να τους εξετάσει γιατρός σε κάποιο κέντρο υγείας”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Δαμιανός Ιορδανίδης παραδέχεται στην “Μ” ότι κάθε καλοκαίρι εμφανίζονται κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι ξεχύνονται στις παραλίες, στήνουν ιδιωτικά ιατρεία για δυο-τρεις μήνες και κάνουν αρπαχτές.

“Όποιος γιατρός δεν είναι εγγεγραμμένος στο δικό μας ιατρικό σύλλογο, απαγορεύεται να ασκεί ιατρική στο νομό Χαλκιδικής. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται δύσκολα, καθώς είναι αδύνατον να ελέγξουμε από τα Μουδανιά, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ανοίξει ιατρείο στην Ουρανούπολη. Οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεχτικοί και όταν διαπιστώνουν οποιαδήποτε παρανομία να κάνουν έγγραφη καταγγελία στο Σύλλογό μας”, τονίζει ο κ. Ιορδανίδης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των ιατρικών συλλόγων της χώρας μας είναι απαρχαιωμένη και πρέπει να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι, εάν έρθει κάποιος και ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής να τον εγγράψει στα μέλη του μόνο για δύο μήνες ή ακόμη και για δύο βδομάδες, ο Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Έτσι, οι διάφοροι επιτήδειοι καλύπτονται πίσω από το γράμμα του νόμου.