Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, το ποσό που αναλογεί στις πλαστές συνταγές ανέρχεται περίπου σε 240.000 ευρώ
Το 96% των συνταγών του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, που εκδόθηκαν το 2003 στον Πειραιά, ήταν πλαστό!
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, ύστερα από έλεγχο που διεξήγαγαν στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Υπηρεσία του Πειραιά.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, το ποσό που αναλογεί στις πλαστές συνταγές ανέρχεται περίπου σε 240.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό καταλογίζεται στους υπευθύνους, οι οποίοι και καλούνται να τα επιστρέψουν, πέραν των υπολοίπων νόμιμων συνεπειών που θα προκύψουν από την έρευνα του εισαγγελέα προς τον οποίο έχουν διαβιβαστεί τα πορίσματα.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, πριν από τέσσερις μήνες, καλύπτοντας τη χρονική περίοδο από το 2003 (για να μην υπάρξει παραγραφή) και καλύπτει και το 2008.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος, σχολίασε χθες στο «Εθνος» ότι πρόκειται για έλεγχο που ξεκίνησε παλαιότερα και αυτεπάγγελτα το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, προφανώς έπειτα από καταγγελίες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί και είχε ζητήσει τότε να συνεχιστεί η έρευνα έως και το 2008.
Το πρώτο σκέλος της έρευνας, μέχρι το 2003, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και συνεχίζεται για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τη διοίκηση του Σώματος Επιθεωρητών να παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.
Τα σκάνδαλα είναι γνωστά στη διοίκηση του ΟΠΑΔ, η οποία είχε παραδεχτεί από το 2005 ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συνταγές του Ταμείου. Από παλαιότερους ελέγχους είχαν εντοπιστεί το 2004 συνολικά 51 περιπτώσεις παραβάσεων, έναντι 24 το 2003.
Οι περισσότερες είχαν γίνει από φαρμακοποιούς και γιατρούς, ενώ σε δύο εμπλέκονταν στελέχη διαγνωστικών κέντρων και σε τρεις ασφαλισμένοι. Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις ήταν καταχρηστική και παράνομη συνταγογράφηση, κατάθεση εντολών για νοσήματα που δεν αποδίδονται στους αντίστοιχους ασθενείς, αποκοπή από βιβλιάρια περισσότερων από μία εντολές, παραποίηση αποκομμάτων εντολών και χρέωση ανύπαρκτων εξετάσεων.