Αχίλλειο πτέρνα στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης αποτελούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Μεγάλα νοσοκομεία έχουν τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που παραμένουν κλειστά, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ωστόσο διά νόμου, όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, διασφαλίστηκε η πρόσληψη συνολικά 4.500 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών, συν οι 1.300 από τους κυλιόμενους πίνακες (εκείνοι που έχουν σειρά επιλαχόντος σε διαγωνισμούς). Σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι ως τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν ενισχυθεί οι υποδομές υγείας με 2.000
γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να αρχίσουν να προσλαμβάνονται από τον Ιανουάριο του επομένου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να αυξηθούν από 2 σε 6 τα Κέντρα Αναφοράς της νέας γρίπης σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία με εξειδικευμένα εργαστήρια (Κρήτη, Β. Ελλάδα, Αττική, Γιάννινα) ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον εργαστηριακό έλεγχο πληθώρας δειγμάτων. Επιπλέον θα «επιστραφεί» από το υπουργείο Οικονομίας στα νοσοκομεία ο ΕΛΑΠΙ- Ειδικός Λογαριασμός Απογευματινών Ιατρείων- ώστε να διοχετευθούν ποσά για την πρόσληψη ή επαναπρόσληψη 240 συμβασιούχων για να λειτουργήσουν από 80 ως 100 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που σήμερα είναι παροπλισμένες.
Επιπλέον εξετάζεται η λειτουργία ΜΕΘ ειδικά για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης.