Πληρώνουν 950 ευρώ για γέννα σε δημόσιο μαιευτήριο!

 

 
Μια εργατική λαϊκή οικογένεια για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί πρέπει να πληρώσει σε δημόσιο μαιευτήριο έναν υπέρογκο λογαριασμό! Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) (τέθηκε σε εφαρμογή από 1/10/2011), η οποία αναγκάζει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν από την τσέπη τους ακόμα και 950 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και ποσά που φθάνουν ή ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ για γέννα με καισαρική. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε στον «Ρ» εργαζόμενος που διαπίστωσε με έκπληξη ότι θα πρέπει να πληρώσει αυτό το ποσό για τη γέννα της γυναίκας του σε δημόσιο μαιευτήριο. Μάλιστα, όπως ανέφερε δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, αφού είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένεια και η γυναίκα του είναι άνεργη.

 

Το κόστος αυτό ισχύει αν η παραμονή στο δημόσιο μαιευτήριο δεν υπερβεί την προβλεπόμενη «Μέση Διάρκεια Νοσηλείας», στην περίπτωση όμως που ο ασθενής νοσηλευτεί παραπάνω από τη μέση διάρκεια, τότε ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με αντίστοιχο ποσό της θέσης που νοσηλεύεται.

Στην περίπτωση της γέννας δηλαδή, όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου, το ΚΕΝ «δικαιολογεί» νοσήλια τριών ημερών, ωστόσο όπως επισημαίνουν γιατροί τα νεογνά χρειάζονται τέσσερις ημέρες παρακολούθησης. Ως εκ τούτου το κόστος της επιπλέον δαπάνης – που είναι ακόμα μεγαλύτερη από το κόστος του ΚΕΝ – θα το επωμίζονται οι γονείς του παιδιού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στα ΚΕΝ έχουν καταταχθεί περισσότερες από 700 ιατρικές πράξεις που κοστολογήθηκαν από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φθάνουν μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης). Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται κι άλλες γυναικολογικές πράξεις, όπως «Τοκετός με καισαρική τομή με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές» όπου μία γυναίκα θα καλείται να πληρώσει ακόμα και 2.171 ευρώ με όριο επιπλέον επιβάρυνσης τις επτά ημέρες, 1.743 ευρώ για «Κολπικό τοκετό με παρέμβαση στο χειρουργείο με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές», 425 ευρώ για μία «Διαγνωστική υστεροσκόπηση – απόξεση» και 729 ευρώ για «Αλλες επεμβάσεις στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα».

Να σημειώσουμε ότι ο νέος μηχανισμός κοστολόγησης ιατρικών πράξεων του υπουργείου αυξάνει κατά 30% όλα τα ημερήσια κλειστά νοσήλια που αφορούν σειρά παθολογικών και χειρουργικών πράξεων, μεταφέροντας έτσι το βάρος του κόστους τους στα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως στους ίδιους τους ασφαλισμένους, μιας και τα Ταμεία ήδη αιμορραγούν λόγω της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της καταλήστευσης από εργοδότες και κράτος, τις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών κ.ά. Επίσης, με την αύξηση των νοσηλίων, τα Ταμεία καλούνται να καλύψουν μεγαλύτερες δαπάνες, με αποτέλεσμα είτε να επιβάλουν μεγαλύτερες εισφορές στους εργαζόμενους, είτε να προβούν σε περικοπές ιατρικών παροχών ή και τα δύο μαζί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει στα δημόσια νοσοκομεία το ΚΕΝ, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Το κάθε νοσοκομείο, μετά τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ίδια τη λειτουργία τους, αναγκάζεται να βρει έσοδα και να λειτουργήσει σαν επιχείρηση. Ενας τέτοιος μηχανισμός κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι και η θέσπιση των ΚΕΝ.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που επιλέγει την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και μία σειρά δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, θα έχει τραγικές συνέπειες στην πλειοψηφία του λαού. Εχει ως συνέπεια τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και καθιστά την υγεία ατομική υπόθεση, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθένα. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης ρίχνει το δημόσιο σύστημα Υγείας στην αρένα της επιχειρηματικότητας γιατί δεν θεωρεί την υγεία, την περίθαλψη, το φάρμακο κοινωνικά αγαθά, αλλά εμπορεύματα που επιφέρουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.