Δύο σημαντικά βήματα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας προς τον έξω κόσμο έκανε η κυβέρνηση με την εξαγγελία του νέου πακέτου μέτρων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ και την έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,3%, το οποίο όμως ήταν υψηλότερο κατά 2,24% σε σχέση με της Πορτογαλίας.
Ετσι οι Ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν πανωτόκια 112 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο σύνολο της δεκαετίας ανέρχονται στο 1,12 δισ. ευρώ, με αποτέλέσμα να εξανεμισθεί το 1/4 των φορολογικών μέτρων.
Οι επενδυτές στην πλειονότητά τους ήταν ξένοι και προσέφεραν συνολικά 15,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε, αφού το ζητούμενο ήταν να πέσουν τα υψηλά σπρεντ των ομολόγων και οι ετήσιες δυσθεώρητες αποδόσεις τους για χώρα της Ευρωζώνης.
Το επιτόκιο της νέας έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου «έκλεισε» στο 6,3%, όταν το αντίστοιχο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 4,06%, της Ισπανίας στο 3,88%, της Ιταλίας στο 3,96% και της Μεγάλης Βρετανίας στο 4,01%, παρότι εμφανίζουν ανάλογα, ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις συνεχίζει να δίνει μόνη της τη μάχη έναντι των κερδοσκόπων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται λιγότερο επιθετικοί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν σκέπτονται ακόμη να την εγκαταλείψουν.
Εξοντωτικά
Οι έμποροι των ομολόγων «παίζουν» χάρη στην άρνηση της Γερμανίας να πάρει μια θέση υπέρ της Ελλάδας. Μάλιστα στελέχη της αγοράς μιλούν πλέον ανοικτά, λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει εξοντωτικά επιτόκια για να δανειστεί. Στην έκδοση συμμετείχαν πέντε τράπεζες, η Εθνική, η Τράπεζα Πειραιώς η Barclays Capital η HSBC και η Nomura. Οι πέντε βασικοί διαπραγματευτές πήραν συνολική αμοιβή 9 εκατ., και οι υπόλοιποι 17 βασικοί διαπραγματευτές μοιράστηκαν 1,2 εκατ. ευρώ.
Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος PIMCO, και από τους μεγαλύτερους στον επενδυτικό τομέα των κρατικών ομολόγων, κάνει κρίσιμες επισημάνσεις για την παγκόσμια αγορά των ομολόγων και τους κινδύνους που κρύβονται για τους δανειστές.
Ο επικεφαλής του ομίλου PIMCO, Bill Gross, θέτει το ερώτημα αν θα μπορούσε μια χώρα να βγει από την κρίση με τη δημιουργία περισσότερου χρέους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO εστιάζει τη λύση του ζητήματος από την πλευρά του δανειστή κάνοντας αναφορές για τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες μπορούν να «μολυνθούν» από ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης. Ο Bill Gross υποστηρίζει ότι αν οι ηγεμονικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία απορροφήσουν όλο και περισσότερο πιστωτικό κίνδυνο είναι πολύ πιθανό να αρχίζουν να μοιάζουν με τις αγορές που εγγυώνται. Και καταλήγει λέγοντας ότι «βασιλιάδες και δουλοπάροικοι αρχίζουν να μοιράζονται το ίδιο κάστρο».
Επενδύσεις
Πρώτα στοιχήματα για προσφυγή στο ΔΝΤ
Στα κερδοσκοπικά funds πήγε μόλις το 2% της έκδοσης, με συνέπεια να ελαχιστοποιηθούν τα «παιχνίδια» όταν κυκλοφορήσουν τα ομόλογα στην αγορά. Πάντως η αγορά δεν αναμένει πακέτο στήριξης από τη Γερμανία και προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την απειλή της και να στραφεί προς το ΔΝΤ. Ξένοι αναλυτές και μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί σκιαγραφούν ένα δύσκολο τοπίο, όπου διαρκώς μειώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, καθώς φαίνεται ότι έχασαν την παλιά λάμψη τους εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, σε μηνιαία ανάλυσή της στις αρχές Μαρτίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ανησυχίες για πιστωτικό κίνδυνο κυρίαρχου κράτους έχουν ενταθεί, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων έχουν επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά δεινά της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να διαχυθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ζώνης του ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 4ο τρίμηνο του 2009 η ακαθάριστη αξία στα διεθνή χρεόγραφα μειώθηκε κατά έως 37% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο.
- 9 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν οι πέντε βασικοί διαπραγματευτές οι οποίοι ήταν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, οι βρετανικές Barclays Capital και HSBC και η ιαπωνική Nomura
- 1,4 τρισ. ευρώ θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι παγκόσμιες δανειακές ανάγκες μόνο για φέτος
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ