Οι κοινωνικοί λειτουργοί λένε «όχι»:
* Στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα των δομών πρόνοιας. * Στον φιλελεύθερο προσανατολισμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. * Στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόνοιας.
Λένε «ναι»:
* Στη θεσμική κατοχύρωση των προνοιακών δομών και στη δημιουργία διεύθυνσης κοινωνικής υπηρεσίας σε κάθε δήμο ώστε να εξασφαλιστούν ο συντονισμός και ο εξορθολογισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών. * Στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όλες τις προνοιακές δομές των ΟΤΑ. * Στη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα προγράμματα. * Στη θεσμοθέτηση ενιαίου πλαισίου ελέγχου-αξιολόγησης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί η κοινωνική φροντίδα βρεφών-παιδιών, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο για κάθε πολίτη και υποχρέωση του κράτους. Εν τούτοις, η Γενική Γραμματεία Ισότητας παρουσιάζεται καθησυχαστική. Εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση, για τις δομές φροντίδας παιδιών, ανταποκρίνεται στους παραπάνω στόχους, ότι «η χρηματοδότηση θα προέρχεται και από τους εθνικούς πόρους, και λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες γυναικών, όπως οι μητέρες ανάπηρων παιδιών και οι μετανάστριες, που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις».
Μ.ΠΙΝ.