Ποιοι ανάπηροι δε θα πάρουν επίδομα στις αρχές Μαρτίου;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Χωρίς τα επιδόματά τους κινδυνεύουν να μείνουν ορισμένοι από τους 20.000 συνανθρώπους μας με αναπηρίες στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στον… αέρα είναι η χρηματοδότηση για 12 κοινωφελή ιδρύματα, μετά τη μείωση του προϋπολογισμού επιχορήγησής τους.

Ο κίνδυνος να μη λάβουν τα επιδόματά τους ανάπηροι στις αρχές Μαρτίου είναι πλέον ορατός, αφού η πίστωση που εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι 2,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από τον προϋπολογισμό της νομαρχίας!

Ο «Α» είχε αναδείξει το πρόβλημα του «τσεκουριού» στα κοινωνικά επιδόματα από τις αρχές του μήνα, όταν, αντί των 93,2 εκατ. ευρώ που ζήτησε η νομαρχία, οι ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών είναι 81,7 εκατ. ευρώ για όλο το έτος.

Τότε η εκτίμηση ήταν πως σε περίπτωση που το υπουργείο δεν εγκρίνει άλλη συμπληρωματική πίστωση, τα επιδόματα θα μπορούσαν να καταβληθούν μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο κι από εκεί και πέρα οι ανάπηροι… στο έλεος του Θεού. Ομως, οι περικοπές άρχισαν από την πρώτη πληρωμή. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα επιδόματά τους στις αρχές Μαρτίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (πληρωμές ανά δίμηνο). Ενώ όμως ο προϋπολογισμός των επιδομάτων είναι 13,5 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 11!

Κόβουν 2,5 εκατ. ευρώ

Το «ψαλίδισμα» κατά 2,5 εκατ. ευρώ έφερε σε αμηχανία τους αρμοδίους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας, που πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους πολίτες των πλέον ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων του νομού πρέπει να μη δώσουν επίδομα. Κάποιοι θα πρέπει είτε να πάρουν λιγότερα από όσα δικαιούνται είτε να μην πάρουν καθόλου το επίδομα, που για ορισμένους είναι ζωτικής σημασίας.

Τα επιδόματα ποικίλλουν από κατηγορία σε κατηγορία αναπήρων και μειονεκτούντων συμπολιτών μας. Οι τυφλοί, για παράδειγμα, λαμβάνουν 650 ευρώ το μήνα (1.300 για το δίμηνο), άλλες αναπηρίες λαμβάνουν 500 ευρώ το δίμηνο και οι δικαιούχοι παιδικής προστασίας (μονογονεϊκές οικογένειες) λαμβάνουν 45 – 50 ευρώ το μήνα. Οι αρμόδιοι της νομαρχίας είναι με το μαχαίρι στο λαιμό και ήδη έχουν κάνει σχετικά έγγραφα προς το υπουργείο και τη διοίκηση της νομαρχίας, προκειμένου να υπάρξει πίεση και να μην έρθουν στην άσχημη θέση να αρνηθούν σε κάποιους αναπήρους το επίδομα.

Για πρώτη φορά

Οπως εξήγησαν στελέχη της Πρόνοιας, «αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά. Μειωμένα κονδύλια σε όσους δικαιούνται επιδόματα δεν έχουν δοθεί ποτέ. Περικοπές στα επιδόματα δε γίνονται. Υπολογίζαμε να προχωρήσουμε στην καταβολή των επιδομάτων (είναι συγκεκριμένα τα ποσά που δικαιούται κάθε ευπαθής ομάδα) κανονικά και για όσο διάστημα αρκούν τα συνολικά χρήματα που ενέκρινε η κυβέρνηση, ελπίζοντας πως θα μπορούσε να εγκριθεί αργότερα και το υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό. Ομως, τα κονδύλια είναι μειωμένα από τις πληρωμές του πρώτου διμήνου».

Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν σήμερα 20.000 άτομα που δικαιούνται τα κοινωνικά επιδόματα. Πρόκειται για τυφλούς, ανάπηρους, άτομα με εγκεφαλική παράλυση, κωφάλαλους, νεφροπαθείς, χανσενικούς, πάσχοντες από συγγενή αιμολυτική αναιμία, ανίκανους για εργασία, άτομα με νοητικά προβλήματα κ.λπ.

Κατά 200.000 ευρώ μειώθηκε και η επιχορήγηση για δαπάνες λειτουργίας των πάσης φύσεων προνοιακών ιδρυμάτων. Σε αυτά εντάσσονται 12 στη Θεσσαλονίκη, όπως το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, η Εταιρεία Σπαστικών, η «Αχτίδα», το Ιδρυμα για τα Παιδιά με Σύνδρομο Down κ.λπ. Μειώσεις υφίστανται και οι επιχορηγήσεις σε ιδρύματα και εταιρίες προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων. Συνολικά, αντί των 93,2 εκατ. ευρώ που ζήτησε η νομαρχία, οι ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών είναι 81,7 εκατ. ευρώ.