«Πόλεμος» για τη χρήση του Ταμιφλού

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών για τη νέα γρίπη αναφορικά με την αναγκαιότητα ευρείας χρήσης του αντι-ιικού σκευάσματος Ταμιφλού. Οι επιστήμονες προτείνουν τη λήψη αντιπυρετικών όπως παρακεταμόλη, με το επιχείρημα ότι, μέχρι τώρα, ο ιός Η1Ν1 είναι ήπιας μορφής.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δια στόματος της γενικής διευθύντριας, Μάργκαρετ Τσαν, επισήμαινε χθες ότι ο πλανήτης πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο ιός Η1Ν1 είναι ήπιας μορφής, αναμένεται να γίνει πιο επικίνδυνος, ενώ το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στον χειμώνα.

Οπως αποκαλύπτει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν απορρίπτει τις συστάσεις των ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κανένας λόγος για χρήση των αποθεμάτων Ταμιφλού και ότι, σε περίπτωση πανδημίας, οι πολίτες θα μπορούν απλά να λαμβάνουν παρακεταμόλη για να αντιμετωπίσουν τον Η1Ν1.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη βρετανική ηγεσία ότι το σχέδιο προώθησης των αποθεμάτων του αντι-ιικού σκευάσματος στην αγορά θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, βοηθώντας ουσιαστικά τον ιό της νέας γρίπης να γίνει πιο ανθεκτικός στο φάρμακο.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην «Γκάρντιαν», μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής τονίζει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μαζική συνταγογράφηση αντι-ιικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός Η1Ν1 έχει ήδη ταξιδέψει σε 180 χώρες προκαλώντας τον θάνατο 1.462 ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 178 χιλιάδες.

Μίνα Αγγελίνη