ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας
ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ θα παραληφθεί η πρώτη μεγάλη δόση των εμβολίων για τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Από τις 9 Ιουλίου του 2009 υπάρχει σχετικό έγγραφο από την εταιρεία Γκλάξον που μας επιβεβαιώνει ότι η παράδοση των εμβολίων θ΄ αρχίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έπεται η συνέχεια», δήλωσε ο υπουργός ο οποίος έκανε επίσης γνωστό πως στις σκέψεις της Πολιτείας είναι να προχωρήσει στον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού καθώς και των αλλοδαπών που κατοικούν στη χώρα μας.
Ο ίδιος, πάντως, μολονότι έσπευσε από την αρχή να ζητήσει τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας με το επιχείρημα πως πρόκειται για κατάσταση που «ισοδυναμεί με όρους πολέμου», την ίδια στιγμή επέκρινε δριμύτατα την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «σπέρνει κλίμα πανικού στους πολίτες» και ότι «επενδύει στην παγκόσμια επιστημονική αβεβαιότητα προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη». «Τα παραμύθια ότι εγκαταλείψαμε τη χώρα δεν τα τρώει ο ελληνικός λαός… Σηκώσατε το μπαϊράκι αλλά λέτε τόσα ανεύθυνα πράγματα που εκθέτουν την παράταξή σας και τον πρόεδρό σας… Τροφοδοτείτε με την γκρίνια σας τα μέσα ενημέρωσης…», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.
«Έλλειψη συντονισμού»
Η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση: «Δεν έχετε εθνικό σχέδιο δράσης, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενός προγράμματος από την κυβέρνηση για τον συντονισμό των επιστημονικών παραγόντων και την ενημέρωση των πολιτών», αντέτειναν οι κ.κ. Μ. Σκουλάκης, Ε. Νασιώκας, Μ. Βέρρας, Χρ. Χάιδος και Κατερίνα Περλεπέ. Τα πυρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στην απουσία ενιαίου κέντρου ενημέρωσης αλλά και στην έλλειψη συντονισμού ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες και τις κατά τόπους νομαρχίες.
Κι ενώ ο υπουργός Υγείας επέμεινε ότι «η χώρα μας είναι από τις πλέον θωρακισμένες και ασφαλείς», το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε όταν ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τροφοδοτεί με φήμες την κοινή γνώμη σπέρνοντας τη σύγχυση στους πολίτες».
Ζητούν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς
ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στις πρώτες κατηγορίες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη, ζήτησε χθες με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης ζητά να συμπεριληφθούν στις πρώτες ομάδες τόσο οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και οι υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους έρχονται καθημερινά σε πολύωρη επαφή με εκατοντάδες πολίτες με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της αλληλομετάδοσης των ιών να είναι ιδιαίτερα αυξημένος».
Ακόμη 8 υπάλληλοι με αλλεργικό σοκ!
ΜΥΣΤΗΡΙΟ παραμένει η αιτία που προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατο μιας 45χρονης μαίας και το αλλεργικό σοκ με κύριο σύμπτωμα την έντονη δύσπνοια που έχουν παρουσιάσει οκτώ εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Έλενα Ε. Βενιζέλου». Γι΄ αυτό τον λόγο οι διευθυντές των κλινικών ζητούν να κλείσει για τρεις ημέρες το νοσοκομείο, αλλά έως χθες το βράδυ η πρότασή τους δεν είχε γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόσφατο, αφού λιποθυμικά επεισόδια και κρίσεις δύσπνοιας έχουν καταγραφτεί στο νοσοκομείο από τις αρχές Ιουλίου. Παρ΄ όλα αυτά και παρά τους ελέγχους που έγιναν και χθες στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου από κλιμάκιο ειδικών (ιατροί εργασίας, λοιμωξιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι), δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κοινός παράγων τον οποίο έχουν εντοπίσει οι ειδικοί μετά τις έρευνές τους είναι πως οι εργαζόμενοι που νόσησαν είχαν έλθει σε επαφή με συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού.
Σημειώνεται πάντως πως οι μισές από τις εργαζόμενες που νόσησαν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα (μεταξύ των άλλων, έντονη δύσπνοια και εξανθήματα σε όλο το σώμα) με αποτέλεσμα να διακομιστούν χθες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για ιατρική παρακολούθηση. Ωστόσο, δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους και αφού έλαβαν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, πήραν εξιτήριο.