Της Πεννυς Μπουλουτζα
Παραμελημένα ή και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας εμφανίζουν σε υψηλό ποσοστό οι έφηβοι της επαρχίας της χώρας μας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 8,2% των μαθητών από Λύκεια της Αιτωλοακαρνανίας και της Κρήτης, δεν είχε τηρήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ένας στους δύο μαθητές παρουσίαζε προδιάθεση σκολίωσης και έχρηζε διερεύνησης από ορθοπεδικό γιατρό, περισσότεροι από τους μισούς (58%) είχαν μειωμένη οπτική οξύτητα και παραπέμφθηκαν σε οφθαλμίατρο και οκτώ στους δέκα είχαν τερηδόνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 12% των εφήβων ανιχνεύθηκε φύσημα κατά την ακρόαση. Από αυτούς, το ένα τρίτο ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση και οι υπόλοιποι μαθητές παραπέμφθηκαν στον ειδικό γιατρό για καρδιολογική εκτίμηση.
Στη συγκεκριμένη έρευνα που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προαγωγής και Αγωγής Υγείας και του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προαγωγής Υγείας στην Κοινότητα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα (ξενοδοχείο Κάραβελ), αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας. Οπως είπε, τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία του προληπτικού ελέγχου στα σχολεία ειδικά της περιφέρειας, όπου τα ποσοστά των παραμελημένων προβλημάτων υγείας στα παιδιά εμφανίζονται υψηλά.
Αντίστοιχη μελέτη που έγινε σε περίπου 1.200 μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής, κατέδειξε ότι το 38,2% των παιδιών είχαν βάρος πάνω από το φυσιολογικό και συγκεκριμένα το 19,5% ήταν παχύσαρκα και το 18,7% ήταν υπέρβαρα. Επιπλέον, το 9,5% παρουσίαζαν διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό), το 3,8% είχε σκολίωση ενώ στο 3,7% των παιδιών διαπιστώθηκε φύσημα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί μελέτη για τις επιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών του 2007, στην ψυχική υγεία των μαθητών της Λακωνίας που βίωσαν από κοντά την κρίση.
Σύμφωνα με αυτήν το 11,7% των μαθητών παρουσίαζε τέσσερις μήνες μετά τις πυρκαγιές σοβαρού βαθμού συμπτωματολογία Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ) δηλαδή εφιάλτες, διαταραχές ύπνου, έντονο στρες, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή εκρήξεις θυμού. Μετρίου βαθμού συμπτωματολογία ανέφερε το 33,5% των μαθητών.
Τα ποσοστά των παιδιών με διαταραχή μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία αλλά και ο αριθμός των αδελφών που μένουν μαζί. Με συμπτώματα κατάθλιψης βρέθηκε το 19% των παιδιών, ενώ υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της διαταραχής μετατραυματικού στρες και κατάθλιψης.
Τα παιδιά που αποχωρίστηκαν τον έναν ή και τους δύο γονείς μετά την καταστροφή, που χρειάστηκε να μείνουν με συγγενείς, ή ακόμα και αυτά που απλώς ανησύχησαν για την τύχη ενός αγαπημένου τους προσώπου, ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχοπαθολογία έναντι των άλλων παιδιών.
|