Πωλούνται εμβόλια σε… τιμή ευκαιρίας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Περισσότερες από 3.200.000 δόσεις πανδημικού εμβολίου θα μείνουν αναξιοποίητες στα ψυγεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας, καθώς η αρχική αγωνία, που άγγιξε τα όρια πανικού, για τη «μεγάλη πανδημία από τη νέα γρίπη» αποδείχθηκε στην πορεία τουλάχιστον υπερβολική. Συμπερασματικά, οι Ελληνες γύρισαν την πλάτη στις συστάσεις των αρχών και στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εμβολιάστηκαν. Το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας έληξε επισήμως την 31η Μαρτίου και στους 4,5 μήνες που διήρκεσε, «έπεισε» ως προς την αναγκαιότητα εμβολιασμού μόλις 364.588 πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο εμβολιάστηκαν 427 άτομα και τον Μάρτιο μόλις 29!

Την προσεχή εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠOY) σχετικά με «μία νέα γρίπη» από το Μεξικό, που εν συνεχεία χαρακτηρίστηκε πανδημία και τελικά «ανάγκασε» τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να προμηθευθούν τεράστιες ποσότητες εμβολίων. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας υπέγραψε άμεσα συμφωνίες για 16.000.000 δόσεις –την ίδια ώρα που ακούγονταν φωνές για τεχνητώς διογκωμένη προβολή του προβλήματος– και παρέλαβε τελικά 3.636.700 δόσεις (μέρος των οποίων «λήγει» έως το καλοκαίρι), πριν καταγγείλει εσπευσμένα τον περασμένο Δεκέμβριο τις συμβάσεις και αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις τρεις εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρείες (Νovartis, GlaxoSmithKline και Sanofi Pasteur) για νέα συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της παραγγελίας 16.000.000 δόσεων εμβολίου θα κόστιζε για την Ελλάδα περί τα 120.000.000 ευρώ και σύμφωνα με την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με την καταγγελία των συμβάσεων εξοικονομούνται περίπου 80.000.000 ευρώ. Οπως σημείωναν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, ακολούθησε τον Ιανουάριο μία πυρετώδης φάση αλληλογραφίας και συναντήσεων με τους εκπροσώπους των εταιρειών ως προς το πλαίσιο για νέες συμφωνίες.

«Η θέση του υπουργείου είναι σαφής. Δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση των παλαιών συμβάσεων, αλλά για νέες συμφωνίες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από τις τρεις εταιρείες, η Sanofi Pasteur δεν πρόλαβε να παραδώσει εμβόλια, αν κι έχει λάβει προκαταβολή (40% της παραγγελίας, ήτοι περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ). Οι ελληνικές αρχές ζητούν την επιστροφή της προκαταβολής από την εταιρεία και δεν αποκλείεται, εάν δεν βρεθεί ειρηνική «λύση», να διεκδικήσουν δικαστικά το ποσό. Για τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, η προκαταβολή (10% της συνολικής παραγγελίας) έχει ήδη «υπερκαλυφθεί» από τις δόσεις εμβολίων που έχουν παραδοθεί.

Σε ό, τι αφορά τη δραστηριότητα της νόσου στη χώρα μας, όλες οι ενδείξεις πλέον κατατείνουν στο ότι είναι πολύ χαμηλή και σε «εκτός εποχής γρίπης» επίπεδα. Από την αρχή της «κρίσης» στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών 146 άτομα. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας έως τα τέλη Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 799 περιστατικά γρίπης Α (Η1Ν1) με πνευμονία ή άλλη υποτροπή, εκ των οποίων 291 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την περίοδο κορύφωσης υπήρξαν ημέρες που έως και 65 κλίνες Εντατικής ανά τη χώρα εξυπηρετούσαν περιστατικά νέας γρίπης. Τέλος, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους εντατικολόγους που ανέφεραν ότι τα περιστατικά γρίπης που νοσηλεύονταν στις μονάδες ήταν ιδιαίτερα σοβαρά, αφού το ποσοστό θνητότητας στην Εντατική λόγω επιπλοκών της νόσου ήταν 41,5%.

ΠΟΥ: Προκαλέσαμε τρόμο και πανικό

Πριν από ένα χρόνο, οι υγειονομικοί φορείς του Μεξικού διαπίστωναν τους πρώτους θανάτους από ένα νέο στέλεχος της γρίπης, το Η1Ν1. Αμέσως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε κώδωνα κινδύνου προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο εκατομμυρίων θανάτων, πιθανολογώντας, δηλαδή, την «επανάληψη» της ισπανικής γρίπης του 1918 – 1920, κατά την οποία πέθαναν προσβεβλημένοι από τον ιό περισσότεροι από πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες εφοδιάστηκαν και αποθήκευσαν δισεκατομμύρια αντιιικά χάπια, φρόντισαν να προαγοράσουν δόσεις εμβολίου κατά του νέου στελέχους της γρίπης, ώστε να εμφανισθούν πανέτοιμες ενώπιον του νέου θανατηφόρου εχθρού που βρισκόταν προ των θυρών.

Ωστόσο, οι μήνες πέρασαν και ευτυχώς, οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δεν επαληθεύθηκαν. Η νέα γρίπη προκάλεσε μερικές χιλιάδες θανάτους, αλλά εμφανίστηκε στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών με ήπια συμπτώματα.

Ενα χρόνο μετά και αφού πολλοί εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τους χειρισμούς της «πανδημίας του αιώνα», αλλά και υποψίες για «αμαρτωλές σχέσεις» με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, η ΠΟΥ κάνει τον απολογισμό της. Ο δρ Κέιτζι Φουκούντα, ο διευθυντής του αντιγριπικού προγράμματος του ΠΟΥ, παραδέχεται ότι τα σφάλματα ήταν πολλά. Αν μη τι άλλο, ο υγειονομικός οργανισμός δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές ότι δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να προβλέψει την πραγματική έκταση. Επίσης παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να ενημερώσει καλά την κοινή γνώμη σχετικά με την πραγματική διάσταση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τρόμο και πανικό.