Συναγερμός για την κατάπλευση κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά στο οποίο επιβαίνουν τρεις προσβληθέντες από τη νέα γρίπη
Μ ε τον κατάπλουν του στο κρουαζιερόπλοιο θα μεταβεί κλιμάκιο αρμοδίων των υγειονομικών αρχών ώστε να επιληφθούν με στόχο την προστασία των επιβαινόντων και την προσπάθεια ελέγχου ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά. Πάντως χθες ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ.Μίχας με επιστολές του προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για τη θωράκιση του λιμανιού και την προστασία της δημόσιας υγείας. Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καν θερμική κάμερα στον Πειραιά, ενώ υπογράμμισε ότι «φοβάμαι ότι η διασπορά θα είναι μεγάλη, καθώς ένας από τους προσβληθέντες από τη νέα γρίπη στο κρουαζιερόπλοιο είναι εκ των μαγείρων του πλοίου».
Από την πλευρά του, ο ΙΣΑ προτρέπει όλους τους εμπλεκομένους στην ενημέρωση, των ειδικών συμπεριλαμβανομένων, να συμβάλουν στην «αποτροπή διαμόρφωσης κλίματος τρομολαγνείας» και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας του κοινού από τους επιτήδειους, οι οποίοι για παράδειγμα μέσω Διαδικτύου «επιχειρούν την εμπορευματοποίηση της εύλογης ανησυχίας του, λανσάροντας “μαϊμού” φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης». Αιχμή κατά του υπουργείου Υγείας περί σχεδίου αντιμετώπισης της νέας γρίπης εκτιμάται πως είναι η αναφορά του ΙΣΑ στο ότι το υπουργείο πρέπει να εντάξει στη στρατηγική του «και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού» με τους φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο του ιατρικού κόσμου που, όπως επισημαίνει, «εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της γρίπης».
Π άντως χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος , μετά τη συνάντηση που είχε με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για ύπαρξη ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που έχει καταρτιστεί «ώστε το κράτος να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και το χειρότερο σενάριο». Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το υγειονομικό σύστημα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι μόλις έρθει στη χώρα μας θα προηγηθούν οι πιο ευπαθείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στα παιδιά μας, στους ηλικιωμένους και σε εκείνους που αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ, σοβαρή παραμένει, αλλά με κάποιες ενδείξεις σχετικής βελτίωσης, η κατάσταση της υγείας του 35χρονου ασθενούς από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης με πνευμονία εξαιτίας της νέας γρίπης.
Αμεση προτεραιότητα το εμβόλιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απειλή της πανδημίας επιταχύνει τις διαδικασίες για την παραγωγή του εμβολίου της νέας γρίπης. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι αγόρασαν 195 εκατ. δόσεις, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε τους εθελοντές να σηκώσουν τα μανίκια τους για τις πρώτες δοκιμές. Θα χρειαστούν μερικές χιλιάδες άτομα προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην καταπολέμηση του ιού Η1Ν1. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν προτού εκδηλωθεί η εποχική έξαρση της γρίπης που αναμένεται το φθινόπωρο.
Οι πρώτες ενέσεις σε εθελοντές θα γίνουν τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Σε πρώτη φάση θα δοκιμασθούν διάφορες δόσεις εμβολίου σε υγιείς ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων μεγάλης ηλικίας. Θα χορηγηθούν δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών. Αν δεν διαπιστωθούν παρενέργειες του φαρμάκου, κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις, θα αρχίσουν δοκιμές σε παιδιά και βρέφη. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Οι επιστήμονες δίνουν σκληρή μάχη με τον χρόνο. Το ερώτημα είναι αν θα προλάβουν να έχουν τα αποτελέσματα εγκαίρως ώστε να μπορέσουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να αποφασίσουν αν θα χρειασθεί ή όχι μαζικός εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης.