Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Σήμερα ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως 40-60 ετών υποφέρει από μέτριο έως έντονο χρόνιο πόνο και ένας στους τρεις από αυτούς είναι ανίκανος λόγω του πόνου να ζήσει ανεξάρτητη ζωή…
Από αριστερά, η Αθηνά Βαδαλούκα, αναπλ. καθηγήτρια αναισθησιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με τη Δικαία Τσαβδαρή, μητέρα της Αμαλίας Καλυβίνου
Η εξέλιξη της Ιατρικής επιτρέπει πλέον την ανακούφιση όσων υποφέρουν από χρόνιο πόνο πολύ αποτελεσματικά, όμως ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας όσον αφορά την παρηγορητική φροντίδα των ασθενών με χρόνιο πόνο:
**Δεν υπάρχουν στους οργανισμούς των νοσοκομείων κέντρα πόνου και παρηγορητικής φροντίδας (πλην τριών ή τεσσάρων πανελλαδικά) και μόνο εθελοντικά ασκείται η παρηγορητική φροντίδα.
**Η νομοθεσία διάθεσης οπιοειδών είναι αναχρονιστική. Η κατανάλωση μορφίνης για την ανακούφιση του πόνου είναι δείκτης πολιτισμού ενός λαού. Στην Ελλάδα καταναλώνονται 4 mg ανά ασθενή έναντι 90 mg στη Δανία. Επιπλέον στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα οπιοειδών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ετσι, η αφόρητη ταλαιπωρία γιατρών, ασθενών και συγγενών είναι καθημερινή.
**Δεν υπάρχουν ξενώνες νοσηλείας ασθενών τελικού σταδίου, ενώ παράλληλα ψηφίζονται υπουργικές αποφάσεις για μελλοντική λειτουργία τους χωρίς τη συμβουλευτική γνώμη των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών.
**Η απουσία των εκπροσώπων των επιστημονικών εταιρειών, που είναι υπεύθυνες για την ανακούφιση του πόνου και την παρηγορητική φροντίδα, από τις συμβουλευτικές επιτροπές του υπουργείου Υγείας, όταν σε αυτές συμμετέχουν ακόμη και άνθρωποι με άσχετο αντικείμενο, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παρηγορητική φροντίδα στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην επιτροπή ναρκωτικών του υπουργείου δεν υπάρχει κλινικός γιατρός που γνωρίζει τη χρήση των οπιοειδών.
Το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας, όπως ορίστηκε η 6η Οκτωβρίου, ήταν «Ξεπερνώντας τις ηλικίες – από τα παιδιά στους γεροντότερους»: Πρόσβαση στην παρηγορητική φροντίδα πρέπει να έχουμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την υφήλιο συμμετείχαν σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ανεύρεση πόρων για τις οργανώσεις ξενώνων και παρηγορητικής φροντίδας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Για το θέμα μίλησαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Ημέρα οι Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και Μη Ασθενών (ΠΑΡΗΣΥΑ), Εριφύλη Αργύρα, επίκ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας «Αρεταίειου», Διονύσιος Δίπλας, αναπλ. διευθυντής Αναισθησιολογίας του «Ευαγγελισμού» και η Ελένη Μαυρομάτη, διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος του «Ερυθρού Σταυρού».
«Κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τον πόνο μου» έγραφε μεταξύ άλλων η Αμαλία Καλυβίνου στο χειρόγραφο ημερολόγιό της, πριν από την επίσκεψή της σε ιατρείο πόνου και παρηγορητικής φροντίδας. Αντιθέτως, μετά την πρώτη της επίσκεψη σε αυτό έγραψε: «Πρώτη φορά που δεν αμφισβητήθηκε ο πόνος μου».
Το χειρόγραφο αυτό, το οποίο της εμπιστεύθηκε πριν χρόνια η Αμαλία, παρέδωσε χθες η κ. Βαδαλούκα στο νονό της Αμαλίας, Αθανάσιο Τζούμα.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, η Εταιρεία συμμετείχε στην παγκόσμια κινητοποίηση με διάφορες εκδηλώσεις, ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών συμπαράστασης στο site της ΠΑΡΗΣΥΑ, www.grpalliative.org. Επίσης, πληροφορίες για τα Κέντρα Πόνου στη χώρα μας δίνοντα στα τηλέφωνα 210-6444174, 210-6457878.