Υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων διαπιστώνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη και ζητεί την άμεση επίλυση του θέματος που αποβαίνει σε βάρος των συνταξιούχων. Στο πόρισμα γίνεται γνωστό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του που πηγάζουν από το Σύνταγμα, παρέλαβε και εξέτασε μεγάλο αριθμό αναφορών από συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας.
«Οι οικονομικές ανάγκες, που μπορεί να αφορούν εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων», αναφέρεται το πόρισμα, «έξοδα ιατροφαρμακευτικήςπερίθαλψης λόγω προβλημάτωνυγείας ή άλλες επείγουσεςανάγκες, καθιστούν την άμεσηκαταβολή του εφάπαξ βοηθήματοςαπαραίτητη για να αντεπεξέλθουνοι συνταξιούχοι στις ανάγκεςτους».
Ο Συνήγορος του Πολίτη αποσαφηνίζει ότι σκοπός της θέσπισης του εφάπαξ βοηθήματος είναι η μείωση των συνεπειών της μετάβασης των εργαζομένων από τον οικονομικά ενεργό στον μη ενεργό βίο. «Η διαχρονική επιμήκυνσηόμως του απαιτούμενου χρόνουαπόδοσης της εν λόγω παροχήςστους συνταξιούχους», τονίζει, «που σύντομα προβλέπεται να φτάσει τα δύο έτη, ουσιαστικά αναιρεί σε μεγάλο βαθμό τον κοινωνικόσκοπό που οφείλει να υπηρετεί».
Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου, τα χρηματικά διαθέσιμα επαρκούν για τη διεκπεραίωση περίπου 600 αιτήσεων απονομής εφάπαξ μηνιαίως, ενώ για να μην παρατηρούνται χρονικές καθυστερήσεις θα πρέπει να διεκπεραιώνονται περίπου 1.000-1.200 αιτήσεις. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, αν δεν αλλάξουν τα υφιστάμενα οικονομικά και οργανωτικά δεδομένα, η παρατηρούμενη χρονική καθυστέρηση, που σήμερα ανέρχεται σε ένα έτος, θα αυξάνεται συνεχώς. O Συνήγορος του Πολίτη είναι απολύτως κατηγορηματικός: «Το Ταμείο» επισημαίνει «οφείλει να εκδίδει τη διοικητικήπράξη- απόφαση χορήγησηςεφάπαξ βοηθήματοςεντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιώνκαι να συμμορφούται με τις οικείες νομοθετικές διατάξεις». Επιπλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή εξέφρασε την ανησυχία ότι σε πολλές αιτήσεις για χορήγηση του βοηθήματος η καθυστέρηση εξέτασης και απάντησης των αιτήσεων αυτών θα μπορούσε να γεννήσει έννομα συμφέροντα υπέρ των πολιτών (άρθρο 4 του νόμου 2690/99).