«Πορτογαλικό σύνδρομο» στην ελληνική οικονομία

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ, ΕΝΩ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εργαζόμενοι αμείβονται με το 82% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού. Η παραγωγικότητά τους, όμως, βρίσκεται στο 92% του αντίστοιχου μέσου όρου και το κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν αντιστοιχεί στο 94% του μέσου όρου.

Με τα στοιχεία αυτά, που αναδεικνύουν ανάγλυφα τη δεινή θέση των μισθωτών στη χώρα μας σε σχέση με τους συναδέλφους στη Γηραιά Ηπειρο, αναμένεται να προσέλθει η ΓΣΕΕ στο ραντεβού της με τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ.

Η συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών, καθώς τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης και το εργατικό συλλαλητήριο έχουν προσδιοριστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δεν θα είναι… εθιμοτυπική. Η εργατική συνομοσπονδία εκτός από τα απολογιστικά στοιχεία, έχει με το μέρος της και τις εκθέσεις και προβλέψεις των διεθνών οργανισμών που παραπέμπουν σε τουλάχιστον μία ακόμη διετία ύφεσης, ανεργίας και συμπίεσης των μισθών. Σε τέτοια σημείο που η όποια οριακή αύξηση του ΑΕΠ το 2010 (0,3%, κατά τον ΟΟΣΑ) δεν αρκεί να καλύψει τη φετινή πτώση του εθνικού προϊόντος. Και θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2012, ώστε να ανακτήσουμε το περσινό.ΑΕΠ.

Η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι «και το 2010 θα γίνουμε μάρτυρες χρεοκοπιών και διακοπής της λειτουργίας επιχειρήσεων, μαζικών απολύσεων και διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων, απειλής μείωσης των μισθών ή ανεργίας, διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, σημαντικής αύξησης της ανεργίας και ανησυχητικής ύφεσης της οικονομίας και σοβαρής επιδείνωσης του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου των ελλήνων πολιτών».

Τριπλή κρίση

Η ΓΣΕΕ κάνει πλέον ανοικτά λόγο για «πορτογαλικό σύνδρομο» λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, των διαρθρωτικών προβλημάτων και των υψηλών (δημόσιων και ιδιωτικών) χρεών. Περιγράφοντας δε την τριπλή (οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική) κρίση που βιώνει η χώρα και οι κοινωνικές δυνάμεις, εντοπίζει ως πρώτο πρόβλημα αυτό της φοροδιαφυγής, καθώς από την πάταξη της παραοικονομίας και την άνιση κατανομή του εισοδήματος διεκδικεί την αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών (και για την έξοδο από την κρίση). Επικαλείται το ότι το 1 στα 4 ευρώ που παράγεται στην Ελλάδα δεν φορολογείται (25% η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ). Από την άλλη πλευρά, η πραγματική φορολογία των μισθωτών είναι ανάλογη της Ευρώπης (36,4% και 35,5% στην χώρα μας). Αντιθέτως, και πέραν της παραοικονομίας, τα επιχειρηματικά κέρδη φορολογούνται στο 15,9% έναντι 33% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

Μεγάλη η λίστα των αιτημάτων

Μεταξύ των αιτημάτων που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή περιλαμβάνονται:

* Επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και καρτών.

* Θέσπιση ατομικού πτωχευτικού δικαίου.

* Υποχρέωση των τραπεζών που μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των 28 δισ. να μειώσουν τα επιτόκια.

* Ενίσχυση των δανειοληπτών με χαμηλό εισόδημα.

* Πάγωμα των απολύσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

**Ενίσχυση του ΙΚΑ και βελτίωση των μέσων και κατώτατων συντάξεων.

* Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού.

* Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με 2.000 ευρώ στους απόρους και 600 ευρώ σε όσους βρίσκονται κάτω του αφορολόγητου ορίου.

* Την απόσυρση του νόμου για την πρόσληψη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στις ΔΕΚΟ και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (ζημιογόνες), καθώς και του ασφαλιστικού νόμου 3655/08 που αυξάνει τα όρια ηλικίας των γυναικών και μειώνει δραστικά τις πρόωρες συντάξεις.

Χ. Μ.