Πώς «σώθηκαν» δύο εκατ. ευρώ για προμήθειες

«Πάγος» της ΕΠΥ στα νοσοκομεία

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ζήτησε έγκριση για παράταση της σύμβασης που είχε με ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τον έλεγχο των δεδομένων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν είχαν λάβει υπόψη τους νέο διαγωνισμό στον οποίο είχε αναδειχθεί ως μειοδότρια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο. Δηλαδή ζήτησαν να συνεχίσει το νοσοκομείο να συνεργάζεται με το παλαιό και πιο «ακριβό» συνεργείο καθαριότητας. Κάτι δεν σας μυρίζει άσχημα; Αυτό είναι μόνον ένα από τα 300 αιτήματα προς τη νεοσύστατη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, που είτε δεν έχουν εγκριθεί –όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση– είτε έχουν επιστραφεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων για περαιτέρω διευκρινίσεις ή για διορθώσεις, κάτι που σκιαγραφεί τον οικονομικό φαύλο κύκλο στην καρδιά του ΕΣΥ.

Συνολικά από τα μέσα Ιουνίου –όταν ξεκίνησε το ελεγκτικό έργο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος προμηθειών– έως σήμερα, έχουν αποσταλεί προς έγκριση από τα νοσοκομεία στην ΕΠΥ 9.900 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 5.000 ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Και μέχρι σήμερα από αυτή τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο έχει «γλιτώσει» περίπου 2.000.000 ευρώ, από προμήθειες που δεν εγκρίθηκαν επειδή ήταν παράτυπες ή και παράνομες.

Σε καθημερινή βάση, η ΕΠΥ δέχεται περί τα 150 αιτήματα από τα νοσοκομεία και ο μέσος χρόνος επεξεργασίας των αιτημάτων είναι 15–20 ημέρες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο νέο σύστημα, αφού η καθυστέρηση στην έγκριση δημιούργησε προβλήματα στα νοσοκομεία, που χρειάζονταν να ξεπεράσουν μια νέα γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τις υπηρεσίες τους υλικά. Ετσι, πολλά νοσοκομεία διαμαρτυρήθηκαν και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για ελλείψεις υλικών λόγω των νέων διαδικασιών προμηθειών. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του εργαστηρίου Κλινικής Βιοχημείας του «Αττικόν», που στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για ορισμένες ορμονολογικές εξετάσεις (προγεστερόνη, τεστοστερόνη, προλακτίνη, FSH), καθώς όπως αναφέρεται σε σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα, έχουν τελειώσει τα απαραίτητα αναλώσιμα. Επιπλέον, τουλάχιστον έως την Τρίτη, δεν μπορούσαν να γίνουν εξετάσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για την παρακολούθηση των διαβητικών ασθενών, καθώς και η βασική καρδιολογική εξέταση του pro–BNP (καρδιακό ένζυμο), η οποία είναι καθοριστική για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ελλείψεις

Σχολιάζοντας τις ελλείψεις σε υλικά που καταγράφονται στα νοσοκομεία, μέλος της ΕΠΥ ανέφερε στην «Κ» ότι «τα προβλήματα δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται εάν τα νοσοκομεία εφήρμοζαν τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουμε στείλει», κάνοντας λόγο για προβλήματα οργάνωσης εντός των ίδιων των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι η ΕΠΥ από τον Ιούλιο έχει αποστείλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με την οποία μπορούν για επείγουσες ανάγκες, αφού ενημερώσουν τηλεφωνικά την Επιτροπή, να προχωρήσουν στην προμήθεια υλικών και να λάβουν μετά έγκριση.

Η απουσία σοβαρής οργάνωσης των νοσοκομείων έχει ως αποτέλεσμα αυτές οι «επείγουσες ανάγκες» να αφορούν ακόμα και γάζες και σύριγγες(!). Σύμφωνα με την ΕΠΥ, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να αμβλυνθούν όταν πλέον προχωρήσει η Επιτροπή σε διαγωνισμούς με το νέο καθεστώς προμηθειών. Ηδη, βρίσκεται προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά υπηρεσίες καθαριότητας για τα νοσοκομεία της Αττικής.