Πως θα λειτουργεί το ΠΕΔΥ του Άδωνι! Όλες οι αλλαγές για ασθενείς-εργαζόμενους

Σε περίπου 20 μέρες θα ξεκινήσει να υλοποιούνται οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα ονομάζεται ΠΕΔΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 

Το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη βουλή θα συζητηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων ενώ αμέσως μετά και εφόσον ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα δοθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια. 

Με βάση τους υπολογισμούς αν δεν υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές σε περίπου 20 μέρες θα είναι νόμος του κράτους. Τότε είναι που θα ξεκινήσουν και οι διαθεσιμότητες για όλους τους γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ. 

 

Η περίοδος του «πάγου»!

 

Ειδικότερα με βάση τα όσα προβλέπονται, η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει έναν μην και στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται τα ¾ του μισθού στους εργαζόμενους. 

Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που θα μπουν στον πάγο όχι έναν μήνα αλλά 15 ημέρες. 

 

Αυτοί είναι: 

-όσοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%

-όσοι έχουν παιδιά με αναπηρία

-και μεταξύ άλλων όσων ο συζυγος ή η σύζυγος μπαίνει επίσης σε διαθεσιμότητα. 

Πάντως οι οργανικές θέσεις στο νέο σύστημα θα συσταθούν μετά τις σχετικές αιτήσεις που θα κάνουν οι εργαζόμενοι. 

 

Οι γιατροί και οι …άλλοι

 

Οι γιατροί που επιθυμούν να μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ θα πρέπει εντός 7 ημερών να καταθέσουν αίτηση ενώ σε περίπτωση που δεν την υποβάλλουν απολύονται αυτοδικαίως. 

Με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν και τα σχετικά έγγραφα της εφορίας που θα αποδεικνύουν ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Όσοι δεν κάνουν αίτηση ή δεν κλείσουν το ιατρείο τους θα απολυθούν ενώ οι θέσεις θα καταργηθούν στον οργανισμό. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και για όλους τους διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους οι οποίοι όμως μεταφέρονται στο σύνολό τους στο νέο σύστημα.

 

Στο μεταξύ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους περιμένουν να δούνε τι θέση θα πάρουν οι βουλευτές γιατροί στο νομοσχέδιο του Άδωνι. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικούς Συλλόγου Γιάννη Μπασκόζου: "Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα δείξει καθαρά ποια θέση παίρνουν πολιτικές δυνάμεις και βουλευτές. Ποιοι θα ψηφίσουν να παραδοθεί η δημόσια ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ποιοι με την ψήφο τους θα στερήσουν από εκατομμύρια φτωχών συμπολιτών μας το «αποκούμπι» τους για δωρεάν πρόσβαση στο γιατρό και τις υπηρεσίες των πολυιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ,για να υλοποιήσουν πειθήνια τις μνημονιακές επιταγές για μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και των παροχών προς τους ασθενείς .

 

Ήλθε η ώρα για να φανεί ποιοι βουλευτές γιατροί θα ψηφίσουν να πεταχτούν στο δρόμο συνάδελφοι τους που υπηρετούν για 20 και 25 χρόνια, χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς αποζημίωση, όπως σχεδιάζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση".

 

 

Πως θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι

 

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι ασφαλσιμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο. 

 

 

Το νέο σύστημα

 

Στο ΠΕΔΥ στο οποίο θα εξυπηρετούνται περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι θα διαθέτει Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση το νομοσχέδιο 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες. 

Κέντρα Υγείας τα οποία θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία έως ότου εκδοθούν οι αποφάσεις για το πώς θα λειτουργούν στο νέο σύστημα. 

 

Οικογενειακός γιατρός 

 

Θεσπίζεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα αποτελούν γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. 

Κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέγει τον οικογενειακό του γιατρό τον οποίο μπορεί μόνο μία φορά να αλλάξει μέσα στη διάρκεια του χρόνου. 

Οι οικογενειακοι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασθενείς στα ιατρεία τους ή και κατ’ οικον ενώ θα έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν ηλεκτρονικο φάκελο για τον καθένα. 

 

Ωστόσο ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή δεν ορίζεται μέσα στο νομοσχέδιο κάτι που θα πράξει ο υπουργός υγείας με απόφασή του μετά την ψήφιση του νόμου. 

Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει με παραπεμπτικό του τους ασφαλισμένους για περαιτέρω εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν πρόκειται για προληπτικούς λόγους. 

Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.