Τρία και όχι πέντε δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου της νέας γρίπης θα μπορούν τελικά να διαθέτουν ετησίως οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όπως επίσης και ότι οι παρενέργειες του εμβολίου αυτού είναι παρόμοιες με εκείνες του εμβολίου για την εποχική γρίπη.
Αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της, που διατυπώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα καταστεί εφικτό να παρασκευαστούν τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, που δεν θα καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Σύστησε να εμβολιαστούν πρώτα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ενώ σημαντική ήταν και η επισήμανση ότι οι υγιείς ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστούν μόνο μία δόση εμβολίου και όχι δύο, όπως κάποιοι ειδικοί είχαν προτείνει.
Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά της πανδημίας, η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ώς τώρα δείχνουν ότι είναι εξίσου ασφαλές με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. «Οι παρενέργειες αναμένεται να είναι παρόμοιες με εκείνες που προκαλεί το εμβόλιο για την εποχική γρίπη» ανακοίνωσε.
Η ΠΟΥ παρατήρησε επίσης ότι είναι αβέβαιο αν θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος όσων παρασκευαστούν έχει ήδη «κρατηθεί» από τις πλούσιες χώρες. Η οργάνωση χαιρέτισε ωστόσο την πρωτοβουλία εννέα κρατών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν να προσφέρουν μέρος των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ΠΟΥ θα συντονίσει τη διανομή τους αρχίζοντας με 300 εκατομμύρια δόσεις τον Νοέμβριο.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας η ΠΟΥ ζητά 1,5 δισ. δολάρια και προς αυτήν την κατεύθυνση η επικεφαλής της, Μάργκαρετ Τσαν, είχε χθες συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το ποσό όμως θεωρείται από ορισμένους τεράστιο συγκριτικά με δαπάνες για την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών προκλήσεων όπως η παιδική θνησιμότητα, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που κατηγόρησαν ευθέως την ΠΟΥ ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργήσει καταπίστευμα. «Η ΠΟΥ πλασάρει μια κινδυνολόγο, μη επιστημονική ατζέντα, για να βρει κονδύλια» δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου μελετών «Διεθνές Δίκτυο Πολιτικής», Φίλιπ Στίβενς.