Την ώρα που η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες έχουν αρχίσει και συστήνουν τη συντόμευση της καραντίνας για εμβολιασμένους που διαγιγνώσκονται με τον ιό ή που έρχονται σε επαφή με κρούσματα, μετά και τη σχετική σύσταση των CDC στις ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απ’ αυτή την επιλογή και καλεί τις κυβερνήσεις να είναι «προσεκτικές».
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, είπε ότι δεν συστήνεται η μείωση των ελέγχων για τον Covid, συμπεριλαμβανομένης της συντόμευσης της περιόδου αυτοαπομόνωσης, καθώς καλπάζει παγκοσμίως η πανδημία με ρεκόρ κρουσμάτων.
Ο δρ. Ράιαν προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να είναι «προσεκτικές» σχετικά με τη μείωση των περιορισμών στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον.
Επί του παρόντος στην Αγγλία, τα άτομα που λαμβάνουν αρνητικά αποτελέσματα την έκτη και την έβδομη ημέρα της περιόδου αυτοαπομόνωσής τους – με τεστ που γίνονται με διαφορά 24 ωρών – δεν χρειάζεται πλέον να μένουν καραντίνα για ολόκληρες 10 ημέρες. Ωστόσο, αυξάνονται οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να το μειώσει περαιτέρω, αφού οι ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο αυτοαπομόνωσής σε πέντε ημέρες για ασυμπτωματικά άτομα.
Αλλά και η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μειώσει τη διάρκεια της καραντίνας που επιβάλλεται σε άτομα θετικά στην Covid-19 στις 7 ημέρες έναντι 10 που ίσχυε προηγουμένως.
Στη συνέντευξη Τύπου ο δρ. Ράιαν τόνισε ότι «ακόμη και με τις προηγούμενες παραλλαγές, στους περισσότερους άνθρωπους ο ιός θα επωαστεί και θα παρουσιάσουν συμπτώματα ή θα είναι θετικοί μέσα στις πρώτες έξι ημέρες περίπου, και οι πιθανότητες να είναι θετικοί ή να μεταδώσουν τη νόσο μετά από αυτό το διάστημα είναι χαμηλότερες – αλλά στη συνέχεια εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν για το πότε να επιτραπεί η έξοδος ατόμων από την καραντίνα με επιπλέον τεστ».
«Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την άμεση αλλαγή των τακτικών και των στρατηγικών με βάση αυτά που βλέπουμε στα πρώτα δεδομένα της Όμικρον».
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε επίσης ότι πρέπει ακόμα να περιμένουμε να δούμε αν τα εμβόλια λειτουργούν ή δεν έχουν αποτέλεσμα.
Ακόμα, εκτίμησε ότι η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί. Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο ΠΟΥ, στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του προειδοποιούσε ότι «ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας παραμένει πολύ υψηλός» και πως «αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών».