ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένας θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία μεταξύ ανηλίκων· διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

Το πρώτο σημάδι πριν τον αιματολογικό έλεγχο

Χθες. ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υπήρξε καθησυχαστικός και εξήγησε πότε πρέπει να πάνε στο γιατρό οι γονείς.

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», τόνισε (ΕΡΤ) εξηγώντας πως τα συμπτώματα φαίνονται «στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα,  όπως γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετός και διάρροια και κάλεσε σε ετοιμότητα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάζουν δείγματα ύποπτων περιστατικών για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.