Πρακτικά από τη συζήτηση της είκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το πραξικόπημα στον ΠΙΣ

p>Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακολουθεί η με αριθμό 693/31-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αναστασίου Κουράκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την καθαίρεση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από τον Υπουργό Υγείας κ.λπ.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας καταχρηστική επίκληση νόμων του Μεταξά και των Βασιλικών Διαταγμάτων του Α.Ν 1565/1939, καθαίρεσε στις 26 Μαρτίου σύσσωμο το νόμιμα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, διορίζοντας άτομα της αρεσκείας του. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ενδεικτική του πόσο σέβονται ο εν λόγω Υπουργός και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις δημοκρατικές διαδικασίες. Στόχος της καθαίρεσης είναι να επιβληθεί ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο εκλεκτός του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Βλασταράκος, η παράταξη του οποίου διαθέτει μόνο 5 από τις 15 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του Υπουργού γίνεται ενώ τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και των γιατρών είναι οξυμένα και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας θέλουν να μετατρέψουν τους γιατρούς σε υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ της υγείας. Προφανώς, ένας αδύναμος Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με κυβερνητικούς εγκάθετους εξυπηρετεί άριστα τα σχέδια αυτά.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί ότι οι απροκάλυπτες και πραξικοπηματικές απόπειρες επιβολής διορισμένης διοίκησης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εκ μέρους του κυρίου Αβραμόπουλου προσβάλουν βάναυσα όλους τους γιατρούς, αλλά και την έννοια της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

1. Εάν προτίθεται να σεβαστεί τη δημοκρατικά εκφρασμένη γνώμη των 60.000 γιατρών της χώρας, η οποία οδήγησε στην εκλογή και συγκρότηση νόμιμου Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

2. Εάν προτίθεται να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας που ταλανίζουν λειτουργούς υγείας και πολίτες, όπως οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, (σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο), η προώθηση επιτέλους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η πάταξη της διαφθοράς, και της ανεξέλεγκτης γιγάντωσης των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων».

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν είχε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόθεση να μετατρέψει σε υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ υγείας, όπως αναφέρετε, τους γιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους τιμούμε και αυτό το αποδείξαμε, αφού εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης ήταν σχεδόν από τους ελάχιστους κλάδους, αν όχι ο μόνος, που πήραν αυξήσεις γενναίες έως και 25%, διότι και το δικαιούνταν και υπαμειβόμενοι ήταν.

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σας λέω ότι έχει ήδη κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μέσα σε σαράντα περίπου μέρες από σήμερα που μιλάμε, εκτιμώ ότι θα είναι νόμος του κράτους.

Τώρα, όσον αφορά για τα γενικότερα προβλήματα υγείας, σαφώς υπάρχουν. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα περιορίσουμε.

Και βέβαια, για να έρθω στο κυρίως θέμα της επίκαιρης ερώτησής σας, θέλω να σας πω ότι δεν έχει σημασία αν αυτό το διάταγμα, του οποίου έκανε χρήση ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν Βασιλικό Διάταγμα ή ήταν Προεδρικό Διάταγμα ή νόμος του κράτους. Είναι νομοθεσία η οποία ισχύει και δίνει την δυνατότητα στον Υπουργό να κάνει αυτό που έκανε.

Δεν θα μπω καθόλου στα εσωτερικά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου. Αυτό, όμως, που θέλω να σας πω είναι ότι προέκυψε μια δυσρυθμία η οποία έγινε σε όλους γνωστή μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αρχαιρεσίας και ο Υπουργός έκρινε ότι έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα, σε ένα εύλογο διάστημα κάποιων μηνών, πραγματικά να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και καμία μομφή και καμία σκιά πάνω στον πιο σπουδαίο ίσως επαγγελματικό σύλλογο της χώρας.

Αυτό έκανε και δεν ακυρώνει σε τίποτα τη βούληση, όπως λέτε, των χιλιάδων γιατρών στους οποίους σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα, με διαδικασίες που δεν θα δημιουργούν θέματα, να ξεκαθαρίσουν τη διοίκησή τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Μάριο Σαλμά.

Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης για δύο λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρέπει να πω ευθύς εξ αρχής ότι είναι ασέβεια προς το Κοινοβούλιο γι’ αυτήν ειδικά την ερώτηση να μην είναι εδώ ο Υπουργός τη στιγμή που ήταν δική του απόφαση. Έχουμε ένα πραξικόπημα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και έρχεται ο κύριος Υφυπουργός ο οποίος, από τα τρία λεπτά της απάντησής του, χρησιμοποιεί τα δυόμισι, εκ των οποίων τα δύο λεπτά αναφερόμενος σε γενικότερα θέματα και τα τριάντα μόλις δευτερόλεπτα για να μας πει «τι να κάνουμε, ενήργησα μέσα στα πλαίσια του νόμου».

Μα, είναι απάντηση αυτή, κύριε Υφυπουργέ; Καταργείτε μία νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όταν ψηφίζουν οι δέκα, γιατί δεν είναι το Προεδρείο της αρεσκείας σας και χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία; Και ο νόμος που επικαλείσθε λέει ότι μπορεί να παρεμβαίνει ο Υπουργός όταν δεικνύει ραθυμία περί την εκτέλεση των καθηκόντων.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ποιων καθηκόντων, όταν δεν συνήλθε καθόλου; Και τολμάτε να λέτε «στα πλαίσια του νόμου», όταν καθαιρείτε ουσιαστικά ένα νόμιμο όργανο και βάζοντας πέντε ανθρώπους από μία παράταξη μόνο, από μία εκ των δύο που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία;

Είναι δυνατόν να μη μιλήσουμε για κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών; Είναι προσβολή αυτό το πράγμα που γίνεται σήμερα εδώ πέρα στο Κοινοβούλιο, ότι δηλαδή ενήργησε στα πλαίσια του νόμου χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία! Και αν υποτεθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη διαδικασία, θα έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία της συγκρότησης!

ΕΚΤΩΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Βεβαίως! Έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία της συγκρότησης!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Να μαζευτούν ξανά οι δεκαπέντε και να αποφασίσουν! Όχι να ορίσετε νέο δοτό –αν είναι δυνατόν τόσα χρόνια μετά τη Χούντα να μιλάμε με τέτοιους όρους- προεδρείο! Για να κάνει τι; Ξανά εκλογές, όταν στη διαδικασία των εκλογών δεν υπήρξε καμία ένσταση; Είναι όλα καθ’ όλα νόμιμα; Και μάλιστα, η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής που είναι η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους πέντε που διορίσατε!

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα για τέτοια ζητήματα! Περιμένω την απάντησή σας!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτά τα είπε ο κ. Κουράκης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στέλνει ένα χαρτί στις 12-3-2009 προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λέει: «Απόφαση» –είναι ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, μπορεί να έχει και πάνω από το 50% των γιατρών της Ελλάδος- …

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, γιατί το κάνετε αυτό;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): … «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις εκλογές του Προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποφάσισε τα εξής: Να μην αναγνωρίσει την αυτοχρησθείσα ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ως νόμιμη…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Ποιος είναι ο Πρόεδρος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): …Ζητεί την παραίτηση του παράνομου Προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ζητά από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως επιβλέπουσα αρχή να παρέμβει για την προάσπιση της νομιμότητας βάσει του άρθρου 56 …κλπ.».

Αυτά γράφει. Με υπογραφή «Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Και η ΕΙΝΑΠ τι λέει, κύριε Υφυπουργέ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μη διακόπτετε.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Καμία σχέση με αυτά που λέει, λοιπόν, ο κ. Κουράκης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 13 Μαρτίου 2009 στέλνοντας μία επιστολή στον κ. Καλογερόπουλο του κοινοποιεί την απόφαση και λέει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής: Να μη δεχθεί την αυτοχρησθείσα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με Πρόεδρο τον κ. Καλοκαιρινό σαν νόμιμη καθώς ενώ είχε ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία …». Δεν έχει τώρα νόημα να το εξαντλήσω περαιτέρω.

Αυτά έγραφε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλοι Σύλλογοι. Οι Σύλλογοι, λοιπόν, έστειλαν αυτές τις επιστολές και αμφισβητούν τις διαδικασίες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Και τι έγινε;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και ο Υπουργός έλαβε υπόψη αυτές τις επιστολές των Συλλόγων και προέβη στην απόφασή του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Έτσι γίνεται στη δημοκρατία;