Το πρώτο βήμα για τη συγχώνευση δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων αποτελεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας.
Ο χάρτης παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, και περιλαμβάνει τις λειτουργούσες μονάδες, την κίνηση των ασθενών ανά περιοχή, δείκτες νοσηρότητας και απόψεις των χρηστών. Με βάση αυτά τα στοιχεία και το πόρισμα του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου, που παραδίδεται στις 31 Μαρτίου, το υπουργείο θα αποφασίσει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.
«Την 1η Απριλίου ξεκινάει ο εθνικός διάλογος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου και την 1η Ιουλίου θα έχουμε την πρώτη απόφαση για συγχώνευση», τόνισε χθες ο κ. Λοβέρδος. Αναφερόμενος στον υγειονομικό χάρτη, είπε ότι «αρχίζουμε να αποκτάμε εικόνα» και σημείωσε ότι δεν μπορείς να αρχίσεις συγχωνεύσεις εάν δεν γνωρίζεις πού βρίσκονται οι υπό συγχώνευση μονάδες. Τα στοιχεία του χάρτη (www.ygeianet.gov.gr), που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο, καταδεικνύουν έντονες ανισότητες για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αποδίδουν πολύ καλά, με πρώτο το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.
Το βάρος της περίθαλψης -εξήγησε- σηκώνουν επτά νομοί (Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Αττικής, Λάρισας, Ηρακλείου και Εβρου). Στις υγειονομικές τους μονάδες καταλήγουν πολλοί από τους ασθενείς των άλλων νομών, οι οποίοι μετακινούνται προκειμένου να νοσηλευτούν.
Οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι το ποσοστό των ασθενών που φεύγουν από τον νομό τους είναι ανεκτό όταν δεν ξεπερνά το 15% και μη αποδεκτό όταν είναι πάνω από 26%. Ο υγειονομικός χάρτης καταδεικνύει ότι 24 νομοί έχουν μη αποδεκτές ροές ασθενών. Την πρώτη θέση κατέχουν οι Κυκλάδες (67,9%) και ακολουθούν η Πρέβεζα (51,7%), η Εύβοια (47,8%), η Βοιωτία (45,9%), η Φθιώτιδα (45,5%), η Χαλκιδική (45,5%) και η Θεσπρωτία (44%).
Πρώτο δίμηνο του 2011
Μειώθηκαν 20% οι δαπάνες νοσοκομείων
Μείωση κατά 20% στις δαπάνες των νοσοκομείων καταγράφεται το πρώτο δίμηνο του έτους.
Το ίδιο διάστημα υπήρξε μηνιαία αύξηση κατά 4% στην κίνηση των νοσοκομείων, με εξαίρεση τα τακτικά πρωινά ή απογευματινά ιατρεία, στα οποία μειώθηκε η κίνηση λόγω της αμοιβής που απαιτείται.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των νοσοκομείων. Ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι παρατηρείται μια μικρή μείωση στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά αύξηση κατά 12% στις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ.
Αναφερόμενος στην πορεία των οικονομικών, επισήμανε ότι το μνημόνιο φόρτωσε με υποχρεώσεις το σύστημα το διάστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τον Ιανουάριο. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, είπε, έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τα χρέη της περιόδου 2007-2010, ενώ είναι κοντά και στον στόχο του 20% για τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ