Πρεµιέρα µε τους φαρµακοποιούς

Ο υπουργός Υγείας ανοίγει τον χορό της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελµάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Οι φαρµακοποιοί θα είναι τελικά το πρώτο κλειστό επάγγελµα που ανοίγει, καθώς ο αρµόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εµφανίζεται αποφασισµένος να µην κάνει πίσω στις οργισµένες αντιδράσεις τους και στέλνει µεθαύριο Τετάρτη στη Βουλή το σχετικό νοµοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη σχεδόν ολοκληρωτική απελευθέρωση του επαγγέλµατος του φαρµακοποιού.

Σύµφωνα µε τον ίδιο τον υπουργό, το νοµοσχέδιο δεν έχει «γκρίζες» ζώνες σχετικά µε το άνοιγµα του επαγγέλµατος, αλλά είναι εναρµονισµένο µε τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από το Μνηµόνιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Με τον κοινωνικό διάλογο να έχει εξαντληθεί τις προηγούµενες ηµέρες και τους φαρµακοποιούς να αρχίζουν από σήµερα απεργιακές κινητοποιήσεις, η διαδικασία προσλαµβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι µε βάση τις προθεσµίες που προβλέπονται, υπολογίζεται ότι η συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής θα πραγµατοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Οπως έγινε γνωστό το νοµοσχέδιο:

n καταργεί τους ιδιοκτησιακούς περιορισµούς που υπήρχαν ώς τώρα σε σχέση µε τις άδειες λειτουργίας των φαρµακειών n δίνει την ευχέρεια στους φαρµακοποιούς να επεκτείνουν ανεµπόδιστα τις ώρες και ηµέρες λειτουργίας των φαρµακειών – κάτι που ουσιαστικά σηµαίνει ότι τα φαρµακεία θα µένουν ανοιχτά ∆ευτέρα, Τετάρτη απόγευµα, και Σάββατο έως το απόγευµα n δίνει το δικαίωµα σε όποιον επιθυµεί και διαθέτει τις υπό του νόµου προβλεπόµενες αναγκαίες προϋποθέσεις, να ασκήσει το επάγγελµα του φαρµακοποιού n µειώνει στους 1.000 κατοίκους ανά φαρµακείο το κριτήριο για το άνοιγµα ενός φαρµακείου – ώς τώρα ίσχυε το κριτήριο του 1 φαρµακείου ανά 1.500 κατοίκους n δίνει την ευχέρεια σε φαρµακοποιούς να δηµιουργούν εταιρείες φαρµακειών υπό µορφή Ο.Ε.

Το νοµοσχέδιο θα λύνει το πρόβληµα της καθυστέρησης των πληρωµών της φαρµακευτικής δαπάνης από µέρους του Ταµείου των δηµοσίων υπαλλήλων, που χρησιµοποιούν ως βασικό όπλο στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις την άρνηση εκτέλεσης συνταγών του ∆ηµοσίου και την απαίτηση από τους ασφαλισµένους να πληρώνουν εκείνοι την αξία των φαρµάκων και να εισπράττουν στη συνέχεια οι ίδιοι την άξια των φαρµάκων από το Ταµείο. Κατά τον υπουργό Υγείας, ο χρόνος πληρωµής των φαρµακοποιών από το ∆ηµόσιο µειώνεται µε το νοµοσχέδιο στον 1 µήνα έως 40 ηµέρες, αντί της πολύµηνης καθυστέρησης που ισχύει ως καθεστώς σήµερα.

Από το άνοιγµα του επαγγέλµατος των φαρµακοποιών, η κυβέρνηση αναµένει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας κατά 1.500

στον συγκεκριµένο κλάδο ενώ, όπως αναφέρεται, υπολογίζεται ότι θα δηµιουργηθούν περί τα 1.000 καινούργια φαρµακεία, τα οποία θα προστεθούν στα υπάρχοντα 12.000 φαρµακεία σε όλη τη χώρα.

ΚΑΤΑΤΊΘΕΤΑΊ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

την Τετάρτη το σχετικό νοµοσχέδιο για τους φαρµακοποιούς χωρίς να υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»

Κατεβάζουν επ’ αόριστον ρολά τα φαρµακεία

ΠΡΟΘΕΣΜΊΑ έως και την Τρίτη δίνουν οι φαρµακοποιοί όλης της χώρας στους πολίτες που θέλουν να προµηθευτούν φάρµακα. Μετά τη µετωπική σύγκρουση µε το υπουργείο Υγείας για το άνοιγµα του κλάδου, οι φαρµακοποιοί προσανατολίζονται να κατεβάσουν επ’ αόριστον ρολά.

Ηδη ο Φαρµακευτικός Σύλλογος Πειραιά, µε απόφαση που έλαβε την περασµένη Παρασκευή, έχει προγραµµατίσει απεργιακές κινητοποιήσεις για σήµερα και αύριο. Σήµερα, κατά την έκτακτη συνέλευση του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου αναµένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις απεργίες που θα ακολουθήσουν για την υπόλοιπη χώρα, µε τους φαρµακοποιούς να τονίζουν πως το πακέτο µέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την περασµένη Παρασκευή, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, «στοχεύει στην πλήρη εξόντωση των φαρµακείων».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οπρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος προειδοποιεί πως τα φαρµακεία της χώρας θα κλείσουν από την Τετάρτη και θα µείνουν µε κατεβασµένα τα ρολά επ’ αόριστον.

Μάλιστα και σύµφωνα µε τον ίδιο, οι φαρµακοποιοί θα πάψουν από την επόµενη εβδοµάδα να χορηγούν και φάρµακα επί πιστώσει στους ασφαλισµένους, αφού τα Ταµεία δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους.

Στο µεταξύ,ο ΠανελλήνιοςΙατρικός Σύλλογος αποφάσισε 24ωρη πανιατρική απεργία για την ερχόµενη Πέµπτη (20 Ιανουαρίου) και 48ωρη πανιατρική κινητοποίηση τις ηµέρες συζήτησης του νοµοσχεδίου στη Βουλή µε συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγµα.