div class=”post-header-line-1″ style=”white-space: normal; word-spacing: 0px; text-transform: none; color: rgb(0,0,0); font: 16px Verdana, sans-serif; letter-spacing: normal; background-color: rgb(246,246,246); text-indent: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px”>
“Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις” η κυβέρνηση διαψεύδεται. Συνθήκες Νταχάου στο Δημόσιο από το 2015 με όχημα ΚΑΙ την «αξιολόγηση»
Σε εξέλιξη τα σχέδια για νέο μισθολόγιο από το 2015 , για μειώσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και για σύνδεση των τελικών μισθολογικών απολαβών με την αντιδραστική αξιολόγηση.
Διαψεύδονται έτσι οι συγκυβερνητικοί που ακόμη εξακολουθούν να διατυμπανίζουν ότι η "αξιολόγηση" δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Απλά γιατί οι αξιολογήσεις από το 2014 και μετά θα έχουν και μισθολογική επίπτωση, καθώς οι «άριστοι» θα επιβραβεύονται με bonus και οι "ανεπαρκείς" με malus, εκτός των υπολοίπων επιπτώσεων
Λεπτομέρειες του προσχεδίου του νέου μισθολογίου, που θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριοαναφερει ΄σημερα η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".
Βάσει χρονοδιαγράμματος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο και οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Στόχος πρώτος, να διευρυνθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση (Π.Ε. και Τ.Ε.) και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική (Δ.Ε. και Υ.Ε.), αλλά χωρίς να προκύψει κάποιο δημοσιονομικό όφελος ή απώλεια για τον προϋπολογισμό
Ένα από τα σενάρια είναι και η αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους Δ.Ε. και Υ.Ε.. Με τον τρόπο αυτό, θα παραμένουν για περισσότερο καιρό στο ίδιο κλιμάκιο οι εν λόγω υπάλληλοι και αυτομάτως θα διευρύνεται η μισθολογική τους διαφορά με τους υπαλλήλους Π.Ε. και ΤΕ.
Στόχος δεύτερος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει το Δημόσιο τους υπαλλήλους και να συνδέσει αυτές τις αλλαγές με τη νέα μέθοδο "αξιολόγησής" τους.Το νέο μισθολόγιο που βάσει της μνημονιακής σύμβασης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 προβλέπει ότι οι «άριστοι» θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους όχι και τόσο αποδοτικούς υπαλλήλους και ζητούμενο πλέον για την επιτροπή είναι να αποσαφηνιστεί η «κλίμακα». Ως προς το «μπόνους» που σχεδιάζεται να δοθεί στους «άριστους», σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει, ωστόσο θα είναι μάλλον «μικρό», δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας, και πιθανότατα θα εξοικονομηθεί από μείωση στον μισθό των "λιγότερο αποδοτικών".
Στόχος τρίτος, η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. Έχουν επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για κάτω των 25 ετών). Μετά την πάροδο του έτους θα "αξιολογείται" η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται "κατάλληλοι" για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 ευρώ μεικτά για Υ.Ε. χωρίς προϋπηρεσία).
Και να μην ξεχνάμε και τα σχέδια για επέκταση του 5νθήμερου και 40ωρου πρακτικά σε 6ήμερο και 45ωρο, καθώς και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση πρακτικά της δυνατότητας κήρυξης απεργίας από τα συνδικάτα.
Εκ των πραγματων πλεον τίθεται ζήτημα ανατροπής τους και ΟΛΙΚΗΣ ανατροπής αυτής της πολιτικής .
Το μπαλάκι στο τερέν μας…