Με αποσπασματικές και πρόχειρες κινήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι είναι ικανή και αποφασισμένη να ελέγξει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με αποκλειστικό και εμφανές μέλημά τους τη συγκράτηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδος, Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη και Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, έκαναν χθες λόγο για μέτρα που στοχεύουν στη… “μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης”!
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Λ. Κατσέλη, “παγώνουν” άμεσα οι τιμές σε περίπου 470 φάρμακα για τα οποία έχουν ζητηθεί αυξήσεις, ενώ θα επιβληθεί με αγορανομική διάταξη από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση στις τιμές 89 πολύ ακριβών φαρμάκων, δηλαδή των λεγομένων “νοσοκομειακών φαρμάκων”, τα οποία θα πωλούνται ελεύθερα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η ίδια δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνολική επανατιμολόγηση των 6.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων, επανατιμολόγηση που θα αρχίσει να υλοποιείται με το πρώτο δελτίο τιμών του 2010, ενώ θα αλλάξει και το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία τιμολογούνται τώρα στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Τα αντίγραφα φάρμακα θα τιμολογούνται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.
Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι, με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, θα εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Όμως, η Λ. Κατσέλη δεν εξήγησε τους τρόπους που διαθέτει η κυβέρνηση, εάν διαθέτει, για να αντιδράσει στην πιθανή και συνήθη εκβιαστική κίνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να αποσύρουν από την ελληνική αγορά εκείνα τα φάρμακα τα οποία δεν θα λάβουν αυξήσεις…
Η υπουργός Ανάπτυξης δεν ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσει ποιος θα είναι ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο ισχύων τρόπος βασίζεται σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας…
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Από την πλευρά του, ο Ανδρ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα εφαρμόσουν από την 1 Μαΐου 2010 ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης, κάτι που θα οδηγήσει, όπως υποστήριξε ο ίδιος, σε συγκράτηση δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Το σύστημα θα καταγράφει ποιος γιατρός συνταγογραφεί ποιο φάρμακο, καθώς και από ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας θα ενταχθούν επίσης από την 1η Μαΐου 2010 σε σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης, το οποίο θα παρέχει η εταιρεία του Δημοσίου ΗΔΥΚΑ.
Γενικολογίες περί λίστας…
Χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς χρονοδιάγραμμα, η υπουργός Υγείας εξήγγειλε, από τη δική της πλευρά, την άμεση επανεισαγωγή της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων και την αλλαγή του νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δεν ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο κατάθεσης των σχετικών νομοσχεδίων…
Η υπουργός Υγείας εξήγγειλε ακόμη την καθιέρωση μειοδοτικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων από κάθε νοσοκομείο χωριστά, την καθιέρωση της νοσοκομειακής συσκευασίας, την ενιαία μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, καθώς και την εποπτεία του συνολικού δικτύου του φαρμάκου από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η κατάργηση της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων, σε συνδυασμό με τις “παλινωδίες στην τιμολόγηση”, οδήγησαν τη φαρμακευτική δαπάνη και τη συνταγογράφηση σε αύξηση κατά 15%. Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι έχει αναπτυχθεί ένα “περιβάλλον ασυδοσίας γύρω από το φάρμακο”.
Είναι γνωστό, πάντως, ότι οι οικονομολόγοι της Υγείας δεν συμφωνούν σχετικά με την επίδραση της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς δεν υπάρχει τεχνικός μηχανισμός για τον προσδιορισμό τυχόν τέτοιας επίδρασης…
“Γυμνοί” οι υπουργοί
“Γυμνοί” και απροκάλυπτα απροετοίμαστοι εμφανίσθηκαν χθες στις δηλώσεις τους οι τρεις υπουργοί, σε ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως κρίσιμο και κομβικό, τόσο για τα οικονομικά του κράτους όσο και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος!
Αφού απέφυγαν στις δηλώσεις τους κάθε συγκεκριμένη δέσμευση σε χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου και αποχώρησαν άρον – άρον, κάτω από τις πολύ έντονες αντιδράσεις των δημοσιογράφων!
Ο Ανδρ. Λοβέρδος, στον οποίο ανήκει η φαεινή, αυταρχική και απαράδεκτη ιδέα οι υπουργοί να μην δεχθούν ερωτήσεις, έκανε λόγο για “λάθος” του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή να ανακοινώσει την πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου αντί απλών δηλώσεων…
Είναι προφανές ότι μοναδικός στόχος των τριών υπουργών στις χθεσινές δηλώσεις τους ήταν απλώς και μόνο να εξαγγείλουν σειρά μέτρων για τη συγκράτηση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, εν όψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Κομισιόν!
ΣΥΝ: Νεοφιλελεύθερη πολιτική
“Σε πλαίσιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, φιλολαϊκή πολιτική για το φάρμακο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει”.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ και προτείνει μεταξύ άλλων “άμεση υπαγωγή όλων των αρμοδιοτήτων για το φάρμακο στο υπουργείο Υγείας, αυστηρό έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής και της συνταγογράφησης, πάταξη της παραοικονομίας, αναβάθμιση του ΕΟΦ, κατάργηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τους χαμηλόμισθους”.
Το θέμα της αδικαιολόγητα υψηλής τιμής των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα φέρνει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχ. Τρεμόπουλος, με ερώτησή του προς την επίτροπο Προστασίας του Καταναλωτή Μεγκλ. Κούνεβα.
Με ανακοίνωσή του, τέλος, θετικά υποδέχεται τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).