Προχωρούν οι ανατροπές στο χρόνο εργασίας

«Το εξώδικο της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ αξιοποιεί τα οξυμένα σημερινά προβλήματα για να ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών παζαρεύοντας κάποια οικονομικά ανταλλάγματα όπως έπραξαν οι ίδιες αυτές παρατάξεις και στους γιατρούς» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» – ΑΣΥ (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ).

Το εξώδικο που έχει κοινοποιήσει στο υπουργείο Υγείας και στις διοικήσεις των νοσοκομείων απαιτεί την εφαρμογή του ΠΔ 88/1999 και ΠΔ 76/2005 καθώς και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 93/104/ΕΚ που προβλέπουν την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας των υγειονομικών. Δηλαδή, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. «Εισάγεται, υπογραμμίζει η ΑΣΥ, ο μέσος όρος εργασίας μιας μεγάλης περιόδου, που στη πράξη θα σημαίνει εφαρμογή διαφοροποιημένου ωραρίου από μέρα σε μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα με αρνητικές συνέπειες στη ζωή των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων. Αυτό συνεπάγεται παραπέρα ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων».

Οπως σημειώνει η ΑΣΥ «τα ΠΔ και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες κατοχυρώνουν μόνο ένα 24ωρο ανάπαυσης την εβδομάδα, δηλαδή ένα ρεπό (άρθρο 5 του 88/1999). (Υπάρχει ακόμη η πρόβλεψη για εφαρμογή ευνοϊκότερων διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που πρακτικά όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί). Στην Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν αναφέρεται η Κυριακή ως αργία».

«Επίσης, υπογραμμίζει η ΑΣΥ, δεν αναφέρουν πουθενά, δηλαδή καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 7,5ωρο. Αντίθετα, αναφέρουν μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας (συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών) τις 48 ώρες, με περίοδο υπολογισμού του μέσου όρου στους τέσσερις (4) μήνες (άρθρο 6 του 88/1999). Οι 48 ώρες δεν είναι ο ανώτερος επιτρεπτός χρόνος εργασίας, αλλά μέσος όρος. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι μπορεί η διοίκηση να μας υποχρεώνει να δουλεύουμε δύο μήνες 55 ώρες την εβδομάδα και τους υπόλοιπους δύο 41 ώρες την εβδομάδα».

«Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι ώριμη ανάγκη να μειωθεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας» τονίζει η ΑΣΥ.