Προειδοποίηση για το χοιρινό κρέας

«Να μην καταναλώνονται όσα ζώα αρρώστησαν», δηλώνει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μάρθα Καϊτανίδη Περικλής Δημητρολόπουλος

Αυστηρή προειδοποίηση να μην καταναλώνεται χοιρινό κρέας ζώου που έχει αρρωστήσει, απηύθυνε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως είπε στα ««ΝΕΑ» ο δρ Γιόργκεν Σλουντ, διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας των Τροφίμων, Ζωονόσων και Τροφιμογενών Νόσων του ΠΟΥ, «αποτελεί απαράβατο (γενικό) κανόνα να μην τρέφονται οι πολίτες με κρέας που προέρχεται από μολυσμένα ζώα».

O ίδιος διευκρίνισε πως αυτή ήταν και η γραμμή του ΠΟΥ και όλων των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα της γρίπης των χοίρων.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ωστόσο σύγχυση καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει στην επίσημη ιστοσελίδα του σχετικά με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από την κατανάλωση καλομαγειρεμένου χοιρινού και χοιρινών προϊόντων». Στην επισήμανση πως μετά τη συγκεκριμένη δήλωση οι επιστήμονες φαίνεται να φάσκουν και να αντιφάσκουν, ο κ. Σλουντ ήταν σαφής: «Αυτό που υποστηρίζει ο ΠΟΥ είναι πως οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τους ιούς. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε μολυσμένο, είτε από ιούς είτε από άλλους μικροοργανισμούς, κρέας, καθώς υπάρχει πιθανότητα διασποράς του ιού στο περιβάλλον- στο πάσο της κουζίνας, στο τραπέζι, στα χέρια – και άρα να μεταδοθεί και στον άνθρωπο».

«Γίνονται έλεγχοι στις εισαγωγές»
Ο κ. Σλουντ εμφανίζεται καθησυχαστικός όταν λέει πως οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν λόγω να πανικοβάλλονται. «Γνωρίζω καλά πως το ελληνικό κράτος ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες ελέγχου σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές κρέατος. Επομένως, φαίνεται απίθανο να περάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο του καταναλωτή», δηλώνει. Την άποψη ότι ο ιός της γρίπης Α δεν είναι τροφιμογενής είχε υποστηρίξει την περασμένη Δευτέρα και ο αξιωματούχος του Οργανισμού Μπεν Εμπαρέκ με αφορμή την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε χοίρο που διαπιστώθηκε στην Αλμπέρτα του Καναδά. «Δεν κολλάς γρίπη μέσω της κατανάλωσης χοιρινού, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται κανείς να καταναλώσει χοιρινό ή προϊόντα χοιρινού», είχε δηλώσει, σημειώνοντας ότι το μαγειρεμένο κρέας, ακόμη και από προσβεβλημένο χοίρο, εκμηδενίζει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Χθες όμως ο Γιόργκεν Σλουντ, διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας των Τροφίμων, Ζωονόσων και Τροφιμογενών Νόσων του ΠΟΥ, δήλωσε στο πρακτορείοΡώυτερ ότι«το κρέας από άρρωστους χοίρους ή χοίρους που βρέθηκαν νεκροί δεν θα πρέπει να υφίσταται επεξεργασία ή να χρησιμοποιείται για κατανάλωση από τους ανθρώπους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Ο Σλουντ αιτιολόγησε την άποψή του με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το στέλεχος του ιού Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη Α (ή γρίπη των χοίρων) να επιζήσει με την ψύξη του κρέατος και να εξακολουθήσει να υπάρχει στο κατεψυγμένο κρέας όπως και στο αίμα. «Η πιθανότητα ιοί της γρίπης να βρίσκονται στο αίμα ενός προσβεβλημένου ζώου εξαρτάται από τον συγκεκριμένο ιό που προκαλεί τη γρίπη Α. Το αίμα προσβεβλημένων χοίρων μπορεί να περιέχει τον ιό, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν», σημείωσε. 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο Γιόργκεν Σλουντ, που μιλάει στα «ΝΕΑ», είναι διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«Να ακολουθούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής στα σφαγεία και στο σπίτι» 

«ΣΥΜΦΩΝΑμε τα έως τώρα δεδομένα το κρέας είναι ασφαλές», ήταν η αντίδραση στα «ΝΕΑ» του Δημήτριου Τριχόπουλου, καθηγητή Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Παρ΄ όλα αυτά συστήνει σε όσους εργάζονται στα σφαγεία και κατά δεύτερον στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής, λαμβάνοντας έτσι όλα τα μέτρα προστασίας.

«Είναι πιθανόν να μπορεί να επιζήσει ο ιός κατά τη διαδικασία ψύξης και σε αυτήν τη περίπτωση ισχύει το ενδεχόμενο να μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω των χεριών- κατά τη διαδικασία παρασκευής του χοιρινού κρέατος. Οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να ακουμπούν το πρόσωπο τους 40 φορές την ημέρα, συνεπώς θα μπορούσε να περάσει ιός μέσω των χεριών στους βλεννογόνους και να μολυνθεί». Γι΄ αυτό και οι πολίτες πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια πριν και μετά την παρασκευή κρέατος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 45% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι ντόπιο, ενώ το υπόλοιπο 55% εισάγεται αποκλειστικά και μόνον από χώρες της Ε.Ε.- κυρίως από τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο και σε μικρότερες ποσότητες απο τη Γαλλία και την Ισπανία.

Παρά ταύτα οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως είναι πιθανόν στελέχη του ιού της γρίπης να έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν της διαδικασίας ψύξης και απόψυξης του κρέατος, με αποτέλεσμα ο ιός να μπορεί να εντοπιστεί στο αίμα και στις εκκρίσεις τους.

«Ο ιός δεν κυκλοφορεί στο αίμα και συνεπώς στο κρέας των ζώων» 

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙείναι οι Έλληνες επιστήμονες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρέατος, αφενός γιατί δεν έχει αποδειχτεί ακόμη πως ο συγκεκριμένος ιός επιβιώνει κατά την ψύξη του μολυσμένου κρέατος, αφετέρου διότι η Ελλάδα δεν κάνει εισαγωγές κρέατος από χώρες που αυτήν τη στιγμή είναι πληγείσες, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Κυριάκης στα «ΝΕΑ», «ο ιός δεν κάνει ιαιμίαδηλαδή δεν κυκλοφορεί στο αίμακαι συνεπώς στο κρέας των ζώων. Ο ιός της γρίπης προσβάλλει μόνον τα πνευμόνια των χοίρων», εμμένοντας στην αρχική του θέση πως ούτως ή άλλως ο άνθρωπος δεν μολύνεται μέσω της πεπτικής οδού.

Αυστηρές εξετάσεις
Ο ίδιος αναφέρεται και στο παράδειγμα της γρίπης των πτηνών, κατά την έξαρση της οποίας οι καταναλωτές δεν μολύνθηκαν από την κατανάλωση πουλερικών. «Οι κάτοικοι της ¶πω Ανατολής συνηθίζουν- κάτι που δεν σταμάτησαν ούτε όταν ξέσπασε η γρίπη των πτηνών- κατά τη σφαγή πουλερικών, όπως είναι οι χήνες και οι πάπιες, να συλλέγουν το αίμα από το οποίο φτιάχνουν λουκάνικα. Όπως αποδείχτηκε κανείς δεν νόσησε».

¶λλωστε, όπως τονίζει ο κ. Κυριάκης, τα μολυσμένα ζώα παρουσιάζουν έντονη συμπτωματολογία, συνεπώς είναι σχεδόν απίθανο να διαφύγει από την προσοχή των κτηνοτρόφων ότι ασθενούν. «Όταν εισβάλλει στο χοιροστάσιο ο ιός, η συμπτωματολογία στα ζώα είναι πολύ έντονη. Αυτά τα ζώα δεν σφαγιάζονται για κατανάλωση- τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες όπου ο έλεγχος τροφίμων είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως κατά την ώρα της σφαγής τα ζώα υποβάλλονται σε αυστηρές εξετάσεις τρεις φορές, πριν και μετά τη διαδικασία».