Προκηρύσσονται οι θέσεις διοικητών και προέδρων οργανισμών το υπ. Υγείας

Εως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθούν οι θέσεις διοικητών και προέδρων οργανισμών που εποπτεύονται από το υπ. Υγείας. Θα ακολουθηθεί η ανοικτή διαδικασία μέσω του Διαδικτύου (www.opengov.gr). Οι θέσεις θα είναι περισσότερες από 500 και θα αφορούν διοικητές και μέλη συμβουλίων νοσοκομείων, φορέων και εταιρειών. Οι διαδικασίες επιλογής θα ολοκληρωθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

Στο μεταξύ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων παραμένουν στις θέσεις τους ως «υπηρεσιακές». Επειτα από σχετικό αίτημα της πολιτικής ηγεσίας, διοικητές έχουν αρχίσει ήδη να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τους έχει ζητήσει να ασκούν διαχειριστικό έργο και να μη λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις. Αναστέλλονται, επίσης, οι συνεδριάσεις των διοικητικών και υπηρεσιακών συμβουλίων.

Η πολιτική ηγεσία έχει συνεχείς συνεργασίες με διευθυντές του υπουργείου, με σκοπό να ενημερωθεί για την εικόνα του χώρου. Εχει, επίσης, ζητήσει και οικονομικά στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτεραιότητες στη διαχείριση των εκκρεμοτήτων.

Πηγές από το υπ. Υγείας αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα χρέη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων προς τους προμηθευτές. Το χαρακτηρίζουν «εκρηκτικό», καθώς από τη μελέτη των στοιχείων που φτάνουν στο υπουργείο, φαίνεται ότι η «μαύρη τρύπα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ξεπερνά κατά πολύ τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εξέλιξη των χρεών είναι ραγδαία, καθώς πριν από το καλοκαίρι δεν ξεπερνούσαν τα 5 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία καθυστερούν να εξοφλήσουν έως και δύο χρόνια για τα είδη που προμηθεύονται. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δεν έχει αποδώσει στον έλεγχο των προμηθειών και οι περισσότερες γίνονται «εξωσυμβατικά». Η νέα πολιτική ηγεσία αναμένεται να επανεξετάσει τον ρόλο της Επιτροπής και ολόκληρο το σύστημα των προμηθειών.

Αναζητείται τρόπος μόνιμης ρύθμισης της εκκρεμότητας των χρεών, τα οποία έχουν ρυθμιστεί τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ