“Προκρούστη” για το ΕΣΥ ανακοίνωσε ο Αν. Λοβέρδος

Βενιζέλος Β.

Μειωμένο κατά 4.000 κλίνες, 330 κλινικές και 50 διοικητές θα είναι στο εξής το ΕΣΥ της χώρας, ενώ 600 κλινικοί γιατροί θα μετακινηθούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εντός του νομού στον οποίο υπηρετούν. Αυτά ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε, μάλιστα, και δεύτερο γύρο παρεμβάσεων στο μέλλον.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις παρούσες αποφάσεις μετριοπαθείς και δήλωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται με όσους γιατρούς το επιθυμούν, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποχώρησε από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ, το οποίο τα τεθεί σε εφαρμογή από τις 20 Ιουλίου, προβλέπει:

– Μείωση των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ από 133 σε 83 διοικήσεις. Σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία, τα οποία διασυνδέονται με τα 83, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών που θα αναφέρονται στα 83.

– Μείωση των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών από 175 σε 144.

– Από τις 46.000 οργανικές κλίνες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ, λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70%, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, μειώνονται δηλαδή κατά 10%, με κάλυψη 80%.

– Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές του ΕΣΥ συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με τον Αν. Λοβέρδο.

– Ένα τουλάχιστον Κέντρο – Μονάδα Αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

– 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα μετακινηθούν εντός των ορίων του νομού υπηρεσίας, ενώ θα προσληφθούν επίσης 80 γιατροί.

Ο Αν. Λοβέρδος σημείωσε ότι η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών έως το τέλος το 2012 θα είναι της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013 – 2015 και θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.

 

ΟΕΝΓΕ: Ή υποκριτές ή γελοίοι

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημ. Βαρνάβας σχολιάζει ως εξής τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας:

"Η ΟΕΝΓΕ απέδειξε τεκμηριωμένα ότι το ΕΣΥ χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και υποδομές, ώστε να πάψουν οι πολίτες να πεθαίνουν αβοήθητοι έξω από κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Οι σημερινές (χθεσινές) δηλώσεις του κ. Λοβέρδου βρίθουν από στατιστικές αλχημείες και απροκάλυπτη διάθεση να διαγραφούν από το ΕΣΥ περισσότερα από 10.000 νοσηλευτικά κρεβάτια και να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας κατά 40%. Επαναλαμβάνουμε: Αν οι κυβερνώντες το υπουργείο Υγείας δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, τότε είναι γελοίοι και επικίνδυνοι".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ