Προμηνύεται ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Με πρόσχημα τα ελλείμματα, ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε να «ανοίξει» το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι την άνοιξη

Το πράσινο φως για να ανοίξει το Ασφαλιστικό και να προωθηθούν νέες ανατροπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εναρμονισμένες με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και τις προωθούμενες νέες εργασιακές ανατροπές, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά ως πρόσχημα τα τεράστια ελλείμματα των Ταμείων, για τα οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθέτησε την πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου να «ανοίξει το θέμα του Ασφαλιστικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο» της κυβερνητικής θητείας. Ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε τη «μαύρη τρύπα στα Ταμεία, που πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό». Λίγο αργότερα, με δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «βόμβα από την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία», σε μια συντονισμένη κυβερνητική επιχείρηση να δημιουργηθεί κλίμα πανικού στα λαϊκά στρώματα και να στρωθεί το έδαφος για νέες περικοπές και αντιδραστικές αλλαγές σε όλο το μήκος και πλάτος του ασφαλιστικού συστήματος.

Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως «το θέμα του Ασφαλιστικού είναι μόνιμα ανοιχτό» και κάνοντας λόγο για «κατάρρευση των εισφορών στα Ταμεία». Στη δημιουργία αυτού του κλίματος φρόντισε να συνεισφέρει και η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που έκανε «λόγο για τεράστια χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές», που αν δεν καλυφθούν θα «δημιουργήσουν ελλείψεις βασικών αναλώσιμων υλικών».

Η κυβέρνηση, θέτοντας τα Ταμεία κάτω από τη «δαμόκλεια σπάθη» των ελλειμμάτων, θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τις ήδη δρομολογημένες ανατροπές (κατάργηση Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, διαχωρισμός του τομέα Ασφάλισης από τον τομέα Υγείας…) και να ανοίξει το δρόμο για παραπέρα ένταση της επίθεσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσει και το όπλο του «κοινωνικού διαλόγου», με τους πάντα πρόθυμους «κοινωνικούς εταίρους».

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό συνίσταται στην «καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις, όπου ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη». Αυτή η πρόταση κινείται στις ράγες των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους, στο πλαίσιο του συστήματος των τριών πυλώνων που προβλέπει: α) Εθνική Κατώτατη Σύνταξη – Επίδομα β) Επαγγελματικά – Ανταποδοτικά Ταμεία γ) Ιδιωτική Ασφάλιση.