Προμήθειες με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Μια σκληρή σύγκρουση συμφερόντων κάθε λογής γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο ΕΣΥ με φόντο τις ελλείψεις υλικών που παρατηρούνται.

Πολλά νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από υγειονομικό υλικό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ την ίδια ώρα οι διοικητές τους καθυστερούν την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις προμήθειες που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Αποτέλεσμα: Οι ασθενείς βλέπουν και πάλι μια απαξιωμένη εικόνα του ΕΣΥ, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

Οι αποθήκες σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν αδειάσει. Χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται. Κάποια νοσοκομεία δεν μπορούν καν να εφημερεύσουν, ενώ τμήματα υπολειτουργούν καιρό τώρα.

Επί μήνες το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί. Το εμπάργκο που κήρυξαν τις τελευταίες ημέρες οι προμηθευτές ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Ενα εμπάργκο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ όσο είναι και το σύνολο των οφειλών του κράτους προς τις εταιρείες.

Το πρόβλημα όμως ξεκινά κυρίως από το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι διοικητές των νοσοκομείων δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την αγορά αναλώσιμων υλικών, χημικών, αντιδραστηρίων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και υπηρεσιών (καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.).

Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι μισοί διαγωνισμοί, με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν οι προμήθειες.

Οι διαπιστώσεις έγιναν έπειτα από περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, καθώς πολλοί διοικητές μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωναν ότι «όλα πάνε καλά». Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ έως τις αρχές Απριλίου θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί περίπου 10.000 διαγωνισμοί, να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και να είχε ήδη ξεκινήσει η διανομή υλικού, μέχρι στιγμής δεν έχουν διεκπεραιωθεί καλά καλά 5.000 διαγωνισμοί σε όλη την επικράτεια.

Από τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ο «Ερυθρός Σταυρός» είναι πρώτος στη λίστα με το μικρότερο ποσοστό. Από τους 47 διαγωνισμούς μόνο το 4,26% έχει υλοποιηθεί και έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Δεύτερο στην αρνητική λίστα είναι το μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» με ποσοστό ολοκληρωμένων διαγωνισμών μόνο 8,33%. Το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», έχει διεξαγάγει μόλις το 11,69% του συνόλου των διαγωνισμών που θα έπρεπε.

Στη μαύρη λίστα, με κάτω από τους μισούς διαγωνισμούς, βρίσκονται επίσης τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» με ποσοστό 20,27%, «Λαϊκό» με 21,67%, Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (22,22%), «Αμαλία Φλέμιγκ» (24,39%), Παίδων «Αγία Σοφία» (25,45%).

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», όπου έχει ολοκληρωθεί το 55,56% των διαγωνισμών από τους συνολικά 45 που θα έπρεπε να είχε κάνει, αξίας 15,8 εκατ. ευρώ. Σε επίσης καλύτερη θέση με το 60% των διαγωνισμών να έχουν ολοκληρωθεί είναι το νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Οταν ολοκληρωθεί το 100%, το κόστος θα ανέλθει στα 7,1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και το «Ιπποκράτειο», με 61,22% και κόστος 27 εκατ. ευρώ. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ζητήσει εκπτώσεις ακόμη και κατά 50% από τις προμηθεύτριες εταιρείες με τις οποίες δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι η αποπληρωμή θα γίνεται πλέον εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος (45 ημέρες).

Στη μαύρη λίστα βρίσκονται όμως και τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιά) καθώς υστερούν σημαντικά στην ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας ολοκληρώθηκε μόλις το 4,69% από τους συνολικά 64 διαγωνισμούς. Στο «Ασκληπιείο» της Βούλας έγινε μόλις το 9,38%, ενώ στο «Αττικόν» από τους 83 που έπρεπε να είχαν διεξαχθεί έγινε μόνο το 21,69%. Σημαντικές καθυστερήσεις, ωστόσο, καταγράφονται και στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, με το «Γ. Παπανικολάου» να βρίσκεται στο 11,32% και το «Ιπποκράτειο» στο 7,41%.

Σε ό,τι αφορά τα ακριβά υλικά που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπερτιμολογούνταν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κατά 1.500%, η προμήθειά τους γίνεται πλέον μέσω κεντρικών διαγωνισμών που πραγματοποιεί η Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αγορά των στεντ, βηματοδοτών, απινιδωτών, φίλτρων τεχνητού νεφρού, βελόνων τεχνητού νεφρού καθώς και ενδοφακών.

Οι τιμές τους αναμένεται να είναι φέτος μειωμένες πάνω από 20% σε σχέση με το 2010 όπου επίσης είχαν μειωθεί κατά άλλο ένα 20%. Το 2009 είχαν διατεθεί για τα συγκεκριμένα είδη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, το 2010 περίπου 250 εκατ., ενώ φέτος το ποσό θα κυμανθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.