Τις πρώτες πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος φυγής κυβερνητικά στελέχη θα δώσουν διευκρινίσεις για το ποιες κατηγορίες δεν θα θιγούν, ενώ «κλειδώνει» και το μεταβατικό διάστημα των αλλαγών (σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κλιμακώνεται από ένα έως δέκα χρόνια).
Παράλληλα τρεις ακόμη παρεμβάσεις -για το επίδομα αλληλεγγύης, το ΕΚΑΣ, (που παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι) και την επιδότηση των εισφορών- ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα περάσουν άμεσα από τη Βουλή και εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στην προσέγγιση του συνδικαλιστικού κινήματος εν όψει και του διαλόγου για το ασφαλιστικό.
Τα τέσσερα θέματα για τα οποία η κυβέρνηση αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανοίξει τα χαρτιά της είναι τα εξής:
Τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.
Αυτή τη στιγμή 110.000 εργαζόμενες είναι ένα… βήμα πριν από την έξοδο, με αποτέλεσμα το ταμείο πρόνοιας να απειλείται με οικονομική κατάρρευση.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυβερνητικά στελέχη θα ξεκαθαρίσουν άμεσα ποιες γυναίκες δεν απειλούνται από τις αλλαγές.
Σημειώνεται πως οι άστοχοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με αποτέλεσμα οι γυναίκες να απειλούνται με αύξηση των ορίων από 5 έως 17 χρόνια. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση για το θέμα με στόχο οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και να εξασφαλιστεί ικανή μεταβατική περίοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εισήγηση με βάση την οποία το μεταβατικό διάστημα θα είναι από ένα έως και δέκα χρόνια. Δηλαδή όσο περισσότερο αυξάνονται τα όρια ηλικίας για μία ομάδα ασφαλισμένων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μεταβατική περίοδος.
Μάλιστα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να μην αυξηθεί το όριο για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, αλλά να μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης των αντρών (μόνο για τη συγκεκριμένη κατηγορία).
Τα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ (Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).
Στη νέα απόφαση θα προβλέπονται αυξημένα όρια ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος για την καταβολή του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στόχος
Στόχος είναι να καλυφθούν περισσότεροι από 10.000 «νέοι» συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν φέτος το ΕΚΑΣ επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αναπροσαρμόσει τα κλιμάκια.
Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις, με στόχο την τιθάσευση των ποσοστών ανεργίας. Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι τετραετής και θα διαμορφώνεται στο 100% τον πρώτο χρόνο, στο 75% το δεύτερο έτος, στο 50% τον τρίτο χρόνο και στο 25% το τελευταίο έτος. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 50 ετών, εφόσον δεν έχουν προχωρήσει σε απολύσεις. Ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύουν για την πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί πενταετής επιδότηση.
Η καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης στις ευπαθείς ομάδας. Η τελική ρύθμιση παρουσιάζεται σήμερα ή το αργότερο αύριο, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή αναζητείται φόρμουλα για να προστεθούν και άλλοι δικαιούχοι (το επίδομα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διάλογος με διαδικασίες – εξπρές
Ξεκινά αυτή την εβδομάδα ο διάλογος για το ασφαλιστικό, που θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές. Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης την Τετάρτη θα συναντηθούν με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει άμεσα μέτρα, καθώς τα Ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα και φέτος χρειάζονται έκτακτη χρηματοδότηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο διάλογος θα είναι εφ όλης της ύλης, κάτι που συνεπάγεται πως όλα τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι.
Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η καθιέρωση «βασικής σύνταξης» με τη χορήγηση κινήτρων ασφάλισης για την παραμονή στην εργασία, η αναπροσαρμογή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων.
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Τα τέσσερα θέματα που επείγεται να «κλείσει» άμεσα η κυβέρνηση:
- Οι προϋποθέσεις για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο.
- Τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ (αφορά χαμηλοσυνταξιούχους).
- Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις νέες προσλήψεις.
- Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr