Προς εξίσωση ορίων ηλικίας στο Δημόσιο

Στην άμεση υλοποίηση μεταρρυθμιστικού προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνονται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αναμόρφωση του φορολογικού και η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο, προχωρεί η κυβέρνηση.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές ενημέρωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τους κοινοτικούς εταίρους στο περιθώριο του Εurogroup.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν και τον επίτροπο Χ. Αλμούνια για τη σύνταξη του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Αλμούνια θα συνεχίσουν τις διμερείς συζητήσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή και ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο προσεχές διάστημα στις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

  • Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
  • Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.
  • Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή τον Μάρτιο του 2010.
  • Δημιουργία μέσα στο α εξάμηνο του επόμενου έτους ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε και τη Eurostat να συμμετάσχει στην καταγραφή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο από ανεξάρτητη επιτροπή υπό την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών για τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Αλμούνια έκανε λόγο για «σκληρή συζήτηση», διευκρινίζοντας παράλληλα πως ο επίτροπος επιθυμεί να είναι δίκαιος αναμένοντας το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί επί του παρόντος να «αγοράσει» χρόνο και όλα δείχνουν ότι η Επιτροπή… φρενάρει τις απαιτήσεις της, περιμένοντας έως το τέλος του έτους επειδή πρόκειται για νέα κυβέρνηση.

Επί του προσχεδίου υπάρχει μια διαφωνία ως προς το ποσοστό της προσαρμογής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Η Ελλάδα την υπολογίζει σε 1,6% του ΑΕΠ (από 3,3% που είναι η συνολική προσαρμογή) και ο επίτροπος σε μικρότερο ποσοστό.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η Στατιστική Υπηρεσία δεν έκανε πάντα καλά τη δουλειά της, αλλά, όπως πρόσθεσε, δίνεται δείγμα γραφής με τον νέο νόμο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, πράγμα που περιμένουν οι εταίροι και η Κομισιόν και σε άλλους τομείς.

Ανάπτυξη
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χωρίς να πνίξουμε την αρχή της ανάπτυξης που πάμε να πετύχουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κ. Τρισέ, υπογράμμισε ότι εξαιτίας της έντονης δυναμικής του δημόσιου χρέους ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι που η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα αν είναι δυνατό. Επέμεινε στο θέμα των μισθών στο Δημόσιο, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν το ύψος τους να αποφασίζεται από διαιτητικά δικαστήρια, αλλά πρέπει να γίνεται με βάση τη δυναμική της αγοράς

Τέλος, να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα προταθεί η υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 8 του άρθρου 104, η οποία θα αποφασιστεί τυπικά στο Ecofin του Δεκεμβρίου. Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα αξιολογηθεί το ΠΣΑ και θα ληφθεί η απόφαση για παράταση της επιτήρησης έως το 2012 ή το 2013.

Ζαν Κλοντ Τρισέ
Αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας… από όλα τα κοινοτικά όργανα

Σε μια αυστηρή επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα, τύπου… Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οδηγείται η Ελλάδα λόγω της «σοβαρής κατάστασης» στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, χτυπώντας παράλληλα στην κυβέρνηση «καμπανάκι» για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών.

Σε αντίθετη περίπτωση, προσέθεσε, τα επιτόκια δανεισμού θα ανεβούν πολύ, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση των τεράστιων ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας.

Ο τιμονιέρης της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να ζητήσει συγκρατημένες αυξήσεις και θυσίες στους μισθούς, ώστε να μην ξεπεράσει ο πληθωρισμός τον στόχο της Ευρωζώνης για οροφή 2%, μέτρα για ανάταξη της οικονομίας και προπαντός αξιοπιστία, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας «ακραία» και το δημοσιονομικό της έλλειμμα -που εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009- «καθόλου φυσιολογικό».

«Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μην μπορούμε να τα εμπιστευτούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών-μελών του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη ότι πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα μια πλήρως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία. «Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, που πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα ναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας», προσέθεσε ο κ. Τρισέ.

Αναφορικά με τους τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας διεθνώς ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν «θυσίες» κυρίως σε επίπεδο μισθών, εξηγώντας ότι «όλες οι αυξήσεις πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες στον στόχο που λέει ο πληθωρισμός να μην ξεπερνάει το 2%».

Κομισιόν
Θέλει να ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με κονδύλια της ΕΕ

Την αποκλειστική ελεγκτική εποπτεία των δημοσίων δαπανών που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της Ελλάδας και οι οποίες προέρχονται από πόρους της Κοινότητας επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας του… βεβαρημένου παρελθόντος, που ξεκίνησε με την απογραφή του 2004, το «μαγείρεμα» στοιχείων και τις συνεχείς παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτή την άποψη διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε ιδιαίτερη συνάντησή του με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου, στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Ηταν άγνωστο αργά χθες το απόγευμα αν αυτή την επιθυμία του ο κ. Αλμούνια την έχει περιλάβει στο περίπου 20σέλιδο κείμενο σχολιασμού του για το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού της χώρας ή θα την εκφράσει αργότερα, όταν τον Δεκέμβριο πιθανότατα θα ζητήσει από το Ecofin να εντάξει την Ελλάδα στις διατάξεις του άρθρου 104 παρ.9 μαζί με τις προτάσεις του για την υιοθέτηση από αυτό μιας σειράς μέτρων για τη υποχρεωτική και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων της χώρας.

Τα αναγκαία μέτρα
Το επίσημο περιεχόμενο των συζητήσεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τόσο χθες στο Γιουρογκρούπ όσο και σήμερα στη σύνοδο του Ecofin, είναι η υιοθέτηση αύριο Τετάρτη της πρότασης της Κομισιόν προς το Ecofin να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το περιεχόμενο του άρθρου 104.8, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται ότι παρά τις συστάσεις των Βρυξελλών (άρθρο 104 παρ.7) η Ελλάδα δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα που της υποδείχθηκαν (συστάσεις) για τη μείωση των ελλειμμάτων της, πιστοποιώντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο τη συνεχιζόμενη ύπαρξη υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Αυτό που δεν ελέχθη επίσημα, τουλάχιστον χθες, και δεν αναμένεται να λεχθεί ούτε σήμερα στο Ecofin είναι ο ακριβής προσδιορισμός της χρονικής διορίας που δίνει η Κομισιόν και το Συμβούλιο των υπουργών στην Αθήνα να μειώσει τα ελλείμματα. Η παλαιότερη ημερομηνία, η οποία ασφαλώς θα σταματήσει να ισχύει, είναι αυτή για τα τέλη του 2010, αφού η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες άλλες κοινοτικές χώρες έχει ζητήσει παράταση αυτού του χρόνου.

Αντίθετα, για τη Γαλλία η Κομισιόν θα ζητήσει τη μείωση των ελλειμμάτων της μέχρι το 2013, έναν δηλαδή χρόνο νωρίτερα από αυτόν που έχει ζητήσει το Παρίσι. Παράταση αναμένεται να δώσει η Κομισιόν και στην Ισπανία (μέχρι το 2013), στην Ιρλανδία (2014) και στη Μ. Βρετανία (2015). Ενώ το κοινοτικό χρονοδιάγραμμα για τη Γερμανία προβλέπει επιστροφή των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Γ. Δαράτος