Προς κατάργηση η αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών – εσόδων

Της Μαρίας Βουργάνα

Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων περίπου 80.000 εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2008 της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Τα εισοδήματα (αμοιβές και επιδόματα) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% και 20% θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία του και συνολικά θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που κυμαίνονται από 27% έως και 40% (για τα εισοδήματα του 2008).

Ανάλογη ρύθμιση μελετά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και για τις παροχές που χορηγούνται σε νομάρχες, δημάρχους, ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και λοιπούς αθλητές, οι οποίες σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με 20%. Το κυβερνητικό επιχείρημα για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, είναι ότι με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν στη φορολογία εισοδήματος ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα του 2009, θα φθάσει σε 25%, από 29% που είναι σήμερα.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για συντελεστή που θα είναι σημαντικά χαμηλότερος και δεν δικαιολογεί την ύπαρξη αυτοτελούς φορολόγησης με χαμηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο βρίσκονται μεταξύ άλλων:

  • Οι αμοιβές που αποκτούν οι ιπτάμενοι των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με 15%.
  • Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε υπαλλήλους δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών για εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσιών που τους έχουν ανατεθεί.
  • Το 50% από τις αποζημιώσεις ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι δημοσιονομικοί, οι τελωνειακοί και οι χημικοί υπάλληλοι.
  • Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, καθώς και στους άλλους αμειβόμενους αθλητές.
  • Τα ποσά που αντιστοιχούν στις πέραν των δύο κατά μήνα εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών ιατρών, των ειδικευόμενων ιατρών και των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΙΚΑ.