Υπό παράλυση βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι της κρατικών υπηρεσιών, αφού στις βεβιασμένες και σε πολλές περιπτώσεις παράτυπες προεκλογικές «διευθετήσεις» της προηγούμενης κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί η αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα της νέας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα οποία τα προβλήματα σωρεύονται χωρίς να διακρίνεται δυνατότητα επίλυσης, αφού οι διοικήσεις τους που τα δημιούργησαν και εμπλέκονται σε αυτά παραμένουν αδρανείς στις θέσεις τους και σε καθεστώς προσωρινότητας τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ενα από τα αποτελέσματα αυτού του συνδρόμου είναι και οι γιατροί που προσέλαβε εκτός διαδικασιών το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΤΕΚΩ), και παραμένουν απλήρωτοι παρότι προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους.
Τον Μάρτιο του 2009 με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Απασχόλησης δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης 125 γιατρών στο ταμείο για τις ανάγκες των ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΤΑΠ ΔΕΗ, ενώ η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009.
Υπογραφή σύμβασης
Πέντε ημέρες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η διοίκηση του Ταμείου προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για υπογραφή σύμβασης με 23 γιατρούς, η οποία σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία του ταμείου έγινε εκτός διαδικασίας.
Μεταξύ άλλων στην περίληψη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος παραβλέπονταν σημαντικές διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορούσαν τον αριθμό και τις ειδικότητες γιατρών ανά περιοχή. Παρ’ όλα αυτά και ερήμην, όπως φαίνεται, του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου προσελήφθησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 25 και όχι 23 γιατροί και κάποιοι από αυτούς άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί ποτέ από το ΤΑΥΤΕΚΩ και όπως φαίνεται ούτε είναι δυνατόν να πληρωθούν αφού η πρόσληψή τους έγινε χωρίς να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες, ενώ ούτε και απόλυσή τους μπορεί να γίνει.
Και ενώ το θέμα εκκρεμεί μόνο η νέα ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται να μπορεί να δώσει λύση, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος ο οποίος καλείται να λάβει τις αποφάσεις ευθύνεται για τη δημιουργία του προβλήματος.