Τα δύο περιστατικά διακομίστηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου την περασμένη Παρασκευή και από τότε οι θεράποντες γιατροί παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους, η οποία σταδιακά βελτιώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δυο κρούσματα θεωρούνται σοβαρά, αφού στα δυο παιδιά έγινε διάγνωση μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας. Πρόκειται για μια μαθήτρια από γυμνάσιο της Χαλκιδικής, καθώς και ένα μόλις 17 μηνών αγοράκι από τη Θεσσαλονίκη, που διακομίστηκαν για νοσηλεία με υψηλό πυρετό και αιμορραγικό εξάνθημα. Ωστόσο, στην Παιδιατρική νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες και άλλο ένα 5χρονο αγοράκι που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα μικροβιακής μορφής (που είναι και η πιο επικίνδυνη) και η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Σε επιφυλακή…
Πάντως, τα δυο νέα περιστατικά, που συμπτωματικά εκδηλώθηκαν την ίδια ημέρα, έχουν προβληματίσει τους γιατρούς. Στο 17 μηνών αγοράκι, που προσβλήθηκε από την ασθένεια αν και είχε εμβολιαστεί, οι γιατροί έκαναν δύο φορές μετάγγιση πλάσματος και βλέπουν την υγεία του να βελτιώνεται, αν και η κατάστασή του θεωρείται ακόμα σοβαρή. Oσο για τη 13χρονη μαθήτρια, η οποία δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, είναι ημέρα με την ημέρα καλύτερα, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα σε γονείς και εκπαιδευτικούς. «Επειδή το κρούσμα που σημειώθηκε στη μαθήτρια ανησύχησε τους γονείς των συμμαθητών της, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν απαιτείται απολύμανση του σχολείου. Το μόνο που οφείλουν να κάνουν είναι να παρακολουθούν για την ύπαρξη τυχόν ύποπτων κρουσμάτων στο περιβάλλον του ασθενή -δηλαδή στο σχολείο ή στην οικογένεια- για μια εβδομάδα από την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος. Η χημειοπροφύλαξη δε βοηθά», ανέφερε στον «Α» ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Ειδικών Παθήσεων, Ιωάννης Καβαλιώτης.
Από τις αρχές του 2009 έχουν νοσηλευτεί με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο έξι παιδιά, ενώ κάθε χρόνο η κλινική νοσηλεύει τουλάχιστον 30 τέτοια περιστατικά από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Η εποχή της μηνιγγίτιδας
Oι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφονται από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο, γι’ αυτό και συνιστούν στους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Oπως εξηγούν, ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα σε παιδιά και ενήλικες, ενώ μπορεί να προκαλέσει και μικροεπιδημίες. Συνήθως, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας οφείλονται στο μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου. Ωστόσο, μηνιγγίτιδα προκαλούν και τα μικρόβια αιμόφιλος της γρίπης και πνευμονιόκοκκος, καθώς και διάφοροι ιοί.
O μηνιγγιτιδόκκοκος, όπως και τα άλλα δυο μικρόβια που προκαλούν τη μηνιγγίτιδα φιλοξενούνται συχνά στο ρινοφάρυγγα υγιών ατόμων χωρίς να προκαλούν κανένα ενόχλημα. Oι γιατροί εκτιμούν ότι το 2%- 5% του υγιούς πληθυσμού έχει μηνιγγιτιδόκοκκο στο φάρυγγα, ενώ το ποσοστό αυτής της υγιούς μικροβιοφορίας, όπως ονομάζεται, αυξάνεται σε 40%- 80% τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης. Τα «ύποπτα» συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, ο υψηλός πυρετός, η τάση για εμετό, η δυσκαμψία και ο πόνος στον αυχένα. Oταν το παιδί εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα. Το εμβόλιο, συνιστούν οι γιατροί, είναι το βασικό μέσο πρόληψης και θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά.