Προτάσεις για έλεγχο της επιδημίας

Θέμα χρόνου είναι η διασπορά του ιού της νέας γρίπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι χθες το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν εισαγόμενα. Μόνο ένα 11μηνο κοριτσάκι μολύνθηκε από εξαδέλφη του, η οποία είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Στο επόμενο διάστημα, όμως, αναμένονται μολύνσεις και σε άτομα τα οποία δεν θα έχουν επισκεφθεί χώρα με υψηλό επιπολασμό της γρίπης.

Το επιδημιολογικό μοντέλο που εξετάζεται από τους ειδικούς προβλέπει ότι θα μολυνθεί σταδιακά από τον ιό Α (Η1Ν1) περίπου το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού. Η έναρξη της επιδημίας εσωτερικά στη χώρα μας (μετάδοση από Ελληνα σε Ελληνα) θα φέρει τρεις αλλαγές:

 

Η πρώτη είναι ότι δεν θα απαιτείται πλέον εργαστηριακή επιβεβαίωση των κρουσμάτων. Η παρουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων θα θεωρείται από τους ειδικούς αρκετή προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα κρούσμα.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επαναπροσδιορίζουν τις επόμενες μέρες τον ορισμό του κρούσματος, βάσει των νέων δεδομένων.

Η δεύτερη είναι ότι οι ασθενείς θα παραμένουν στο σπίτι τους. Οι γιατροί θα τους χορηγούν την ειδική αντι-ιική αγωγή και συστάσεις να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα. Στο νοσοκομείο θα νοσηλεύονται μόνον όσοι εμφανίζουν κάποια σοβαρή επιπλοκή. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η τρίτη αλλαγή είναι ότι η έναρξη μολύνσεων στην Κοινότητα θα ανεβάσει και στη χώρα μας το επίπεδο συναγερμού στο «6». Οι υγειονομικές υπηρεσίες λειτουργούν σήμερα με επίπεδα συναγερμού «5», λόγω του μικρού αριθμού των κρουσμάτων και της μη διασποράς (ακόμη) του ιού στην Κοινότητα.

Προτάσεις για να περιοριστεί η μετάδοση και ο κίνδυνος από τη νέα γρίπη έδωσαν χθες τα 26 μέλη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι επιστήμονες πρότειναν, μεταξύ άλλων, εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αιτιολόγησαν την πρόταση με το επιχείρημα ότι στη μεγάλη ισπανική γρίπη πολλοί ηλικιωμένοι και άρρωστοι έχασαν τη ζωή τους από πνευμονία.

Πρότειναν, επίσης, να γίνει από τον Σεπτέμβριο κανονικά ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή ο νέος με τον παλαιό ιό.

Για το εμβόλιο κατά του νέου ιού το υπουργείο προχωρεί σε παραγγελία οκτώ εκατομμυρίων μονάδων. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για την κάλυψη τεσσάρων έως οκτώ εκατομμυρίων πολιτών, ανάλογα με το αν θα απαιτηθούν μία ή δύο δόσεις.

Τα φάρμακα
Η Επιτροπή συνέστησε αυστηρή επιτήρηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, λόγω πιθανών παρενεργειών και ανάπτυξης αντοχής. Ανάλογη σύσταση έκανε και για τα αντιβιοτικά.

Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε και με εκπροσώπους των ξενοδόχων. Σε περιπτώσεις κρουσμάτων σε τουρίστες – ενοίκους των ξενοδοχείων, το υπουργείο πρότεινε να υπάρχει συνεργασία των υπευθύνων των ξενοδοχείων με τις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες.

Στο μεταξύ, στα 21 ανήλθαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε χθες και είναι ένα 10χρονο παιδί, το οποίο έφτασε στη χώρα μας από τη Νέα Υόρκη. Από το σύνολο των πασχόντων, οι έντεκα έχουν πάρει ήδη εξιτήριο και οι υπόλοιποι έχουν ήπια εικόνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ 
dkarag@pegasus.gr