Σειρά νομοθετικών μέτρων αλλά και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση μιας δικαιότερης λίστας εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) υποδεικνύει προς την κυβέρνηση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), εντοπίζοντας ταυτόχρονα κενά και παραλείψεις που καθιστούν το όλο σύστημα προβληματικό.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί γρήγορα τη διαδικασία των ανακατατάξεων, η ΕΕΔΑ προτείνει να συγκροτηθεί ειδικός φορέας για την εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων. Εντοπίζει πλήθος νομοθετικών κενών και παραλείψεων της κυβέρνησης. Ζητεί να εκδοθεί διάταγμα για τον κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, καθώς και να κυρώσει άμεσα η χώρα μας τον Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση (αρ. 155) «για την ασφάλεια, την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον εργασίας».
Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για αύξηση του αριθμού ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, για μείωση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας ή επιπρόσθετες άδειες μετ αποδοχών σε εργαζομένους σε επικίνδυνες εργασίες.
Ιατρική στην εργασία
Επισημαίνοντας ότι η επανεξέταση της λίστας των ειδικοτήτων των ΒΑΕ συναρτάται άμεσα με τις εξελίξεις στην ιατρική της εργασίας και στη σχετική νομοθεσία, η ΕΕΔΑ υποδεικνύει στην κυβέρνηση να προωθήσει κανόνες πρόληψης για την εξάλειψη επαγγελματικών κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και να υιοθετήσει αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι ο επιπρόσθετος χρόνος ξεκούρασης.
Επίσης, ζητεί να κατηγοριοποιηθούν τα κριτήρια με βάση συντελεστή, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσμενής και άνιση μεταχείριση ομάδων με όμοια χαρακτηριστικά, προτείνοντας ελέγχους ανά ειδικότητα, χώρο εργασίας, νοσηρότητα, είδος και συχνότητα ασθενειών και ατυχημάτων, θνησιμότητα εργαζομένων κ.λπ.
Ο κατάλογος των ΒΑΕ -τονίζει- δεν περιλαμβάνει πλήθος ασθενειών που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς χρονολογείται από το 1979 και χρειάζεται σημαντικές προσθήκες στις 52 επαγγελματικές ασθένειες.
Κατά την ΕΕΔΑ είναι ανεπαρκείς οι μόλις 90 ιατροί εργασίας σε όλη την επικράτεια ή οι 7 ιατροί της ΔΕΗ για 7.000 εργαζόμενους σε ορυχεία, ενώ χρειάζεται αύξηση των επιθεωρήσεων εργασίας για να μειωθούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι.
Αλ. Αυλωνίτης