Την πρότασή του να ανοίγουν υποχρεωτικά τα εφημερεύοντα φαρμακεία, αλλά και όλα όσα το επιθυμούν, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, κατέθεσε σήμερα στους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Θα δεχθώ μόνο τεχνικές παρατηρήσεις», είπε στους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας, ο οποίος άφησε να φανεί ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την πρόταση αυτή. Εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι το επάγγελμά τους ουσιαστικά έχει «ανοίξει», καθώς ήδη έχουν εκδοθεί 800 νέες άδειες και 300 φαρμακοποιοί προχώρησαν στην ίδρυση εταιρειών. «Ξέρετε άλλο νόμο με τεχνικά εμπόδια και όχι εισπρακτικού χαρακτήρα που να εφαρμόσθηκε τόσο γρήγορα;», διερωτήθηκε.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εμφανίσθηκαν αρνητικοί στην πρόταση που αφορά ένα σημαντικό αγκάθι στις σχέσεις τους με το υπουργείο Υγείας, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Ο πρόεδρος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, όχι μόνο διαφώνησε ριζικά με την πρόταση του υπουργού Υγείας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, τόνισε ότι θα επικρατήσει και στο χώρο του φαρμάκου ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και τελικά, όπως εκτίμησε, θύματα αυτής της ιστορίας θα είναι πάλι οι πολίτες. Κατά την ενημέρωση των φαρμακοποιών από τον Ανδρέα Λοβέρδο έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Υγείας υπέγραψε τη θετική λίστα φαρμάκων η οποία τέθηκε σε λειτουργία αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου.
Παρέμβαση για τις αυτοκτονίες
Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους φαρμακοποιούς τους είπε ότι θα χρειαστεί τη συνεργασία τους στο πανελλαδικό δίκτυο «Κοινωνικής Αντέννας», όπως θα ονομάζεται και αφορά την πρόληψη των αυτοκτονιών. Στόχος του δικτύου θα είναι να αναγνωρίζει και να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις σοβαρής ψυχοπαθολογίας πολιτών οι οποίοι λόγω της κρίσης βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. «Η κατάθλιψη αλλά και οι αυξημένες αυτοκτονίες σχετίζονται με τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε ότι για το δίκτυο αυτό θα ζητηθεί η συνεργασία γιατρών, φαρμακοποιών, αστυνομικών, οικονομικών και δικαστικών υπηρεσιών. Στόχος του θα είναι να εκπαιδεύσει όσους εργάζονται σε χώρους όπου κυρίως γίνονται οικονομικές συναλλαγές, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν πολίτες που είναι σε αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονία και να ενημερώσουν το δίκτυο με στόχο την αποτροπή της.
Μ. Κεφαλογιάννης