Site icon www.ygeianet.gr

Προτάσεις – σοκ για μισθούς, συντάξεις

 

Μαχαίρι στις συντάξεις και στις φοροαπαλλαγές αλλά και κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας για τους συνταξιούχους προτείνει , με έκθεση-κόλαφο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα συστήνει «πάγωμα» μισθών, περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και προειδοποιεί για ύφεση αλλά και για τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει εκτιναχθεί στο 147% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ απευθύνει αυστηρές συστάσεις στην κυβέρνηση και την καλεί να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό, και να «μαζέψει» χρέος και έλλειμμα.

Με το εξωτερικό χρέος στο 147% του ΑΕΠ ή 275 δισ. ευρώ (τα δύο τρίτα αντιστοιχούν στο δημόσιο χρέος), η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει τη δημοσιονομική της προσαρμογή, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση Ιουλίου για την ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης εάν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες παραμείνουν αδύναμες. Παράλληλα, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στη χώρα», σημειώνει το ΔΝΤ.

Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία, που αντιπροσωπεύει το 2,5% της ευρωζώνης, θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος με την ανεργία να αυξάνεται στο 9,5%.

Το έλλειμμα

Περιμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα επιδεινωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ από 5% πέρυσι, αρκετά υψηλότερα από το όριο του 3% της ΕΕ, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 108,5% του ΑΕΠ.

Επομένως «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης».

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, ενώ απαιτείται ισχυρή δέσμευση για τη σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών, αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης εάν αποτύχει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση «το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης παραμένει υπό πίεση, με έλλειμμα στα έσοδα και κάποιες επιπλέον δαπάνες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει εν μέρει με μέτρα σταθεροποίησης και μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Το ποσοστό του χρέους αυξάνεται γρήγορα από τα ήδη υψηλά επίπεδα».

Και τονίζει την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, τις κρατικές εταιρείες και την αγορά εργασίας.

Ποιες είναι οι συστάσεις του ΔΝΤ για τη Δημοσιονομική προσαρμογή

Εσοδα:

Δαπάνες:

Ασφαλιστικό:

Δημόσια διοίκηση:

Αγορά προϊόντων και υπηρεσιών:

Αγορά εργασίας:

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ 

Exit mobile version