Πεννυ Μπουλουτζα
Σε αναστάτωση είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, που απορρίπτουν κατηγορηματικά το προτεινόμενο από το υπουργείο Υγείας σχέδιο νόμου, το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων και την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν πρόκριμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της νοσοκομειακής περίθαλψης. Παράλληλα, με στόχο τη διαφάνεια στον χώρο της Υγείας, οι εκπρόσωποι των γιατρών επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για άμεση θεσμοθέτηση του «πόθεν έσχες» για όλους τους γιατρούς και άλλους υπαλλήλους του ΕΣΥ που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο σύστημα.
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί αποφάσισαν να μη δεχθούν ως βάση συζήτησης την πρόταση του υπουργείου για το εφημεριακό, σημειώνοντας ότι θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών.
Η πρόταση του υπουργείου αφορά σε μηνιαία αμοιβή ανά γιατρό για σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον εφημεριών εφ’ όσον διαπιστώνεται επιτακτική ανάγκη, η αμοιβή των οποίων θα καλύπτεται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία.
Κινητοποιήσεις
Ως αντίδραση στην πρόταση αυτή η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας να υιοθετήσουν πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι σε κινητοποιήσεις βρίσκονται ήδη οι γιατροί πολλών νοσοκομείων λόγω των περικοπών των αμοιβών δεδουλευμένων εφημεριών, αλλά και της καθυστέρησης καταβολής τους. Είναι ενδεικτικές οι προειδοποιήσεις των γιατρών του «Αττικόν», που επισημαίνουν ότι κατά τη σημερινή γενική εφημερία δεν θα υπάρχει, λόγω επισχέσεων εργασίας, ικανός αριθμός προσωπικού.
Τέλος, η Ομοσπονδία ζητεί να υπάρξουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου στον χώρο των προμηθειών, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία δημόσιου φορέα προμήθειας – αποθήκευσης και διανομής φαρμάκου και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, σχεδιασμό εθνικής φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή βασικών φαρμάκων και υγειονομικών υλικών.