Της Ελένης Πετροπούλου
«Εκρηξη» των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία καταγράφεται στη χώρα μας, η οποία κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 2η θέση -μετά τις ΗΠΑ- στον ΟΟΣΑ, με τους Έλληνες να πληρώνουν από την τσέπη τους, παρά το ΕΣΥ. Ενδεικτικό είναι ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν το 38,8% των δημοσίων δαπανών για την υγεία κατά μέσον όρο για τις χώρες του ΟΟΣΑ. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 88,7%, δηλαδή υπερδιπλάσιο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μ. Κυπριανού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην ερώτηση του, ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί την αναλογία των ιδιωτικών προς τις δημόσιες δαπάνες υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Μοναδικότητα
Ο επίτροπος Κυπριανού τονίζει τη μοναδικότητα της Ελλάδας να έχει αφενός τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ -χαμηλότερες ακόμα και από την Τουρκία- και αφετέρου να παρουσιάζει μετά τις ΗΠΑ το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία. Ειδικότερα, το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα ανέρχονται στο 5,8% του ΑΕΠ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 4,3% του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι «οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αντιπροσώπευαν το 6,4% στο σύνολο του ΟΟΣΑ, έναντι 4,3% στην Ελλάδα. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αντιπροσώπευαν το 38,8% των δημοσίων δαπανών για την υγεία κατά μέσον όρο για τον ΟΟΣΑ. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 88,7%», υπερδιπλάσιο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Από τα επίσημα στοιχεία της Κομισαιόν προκύπτει, κατά την τελευταία δεκαετία, ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών δαπανών από 3,5% του ΑΕΠ το 1996 σε 5,8% το 2005, την ώρα που οι αντίστοιχες δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν ελάχιστα: Από 3,9% του ΑΕΠ το 1996 σε 4,3% το 2005. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ένα οξύ πρόβλημα ποιότητας και αποτελέσματος των δαπανών υγείας, καθώς οι Ελληνες φορολογούμενοι καταβάλλουν για δαπάνες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία 9,1%, Φιλανδία 7,6% και Δανία 9,1%), όπου οι πολίτες απολαμβάνουν με κύρια ευθύνη του δημοσίου υψηλές υπηρεσίες υγείας.