Βάση ασθενοφόρων είναι από χθες η οδός Αγίου Δημητρίου. Οι ΕΚΑΒίτες με μαύρες σημαίες και πανό πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού και να γίνουν οι μεταθέσεις των 25 ατόμων που είχε υποσχεθεί το υπουργείο, με στόχο την ενίσχυση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.
Της Νικολέτας Μπούκα
“Γινόμαστε άθελά μας συνεργοί σε ένα έγκλημα για το οποίο δεν ευθυνόμαστε. Εάν συμβεί ένα σοβαρό περιστατικό στην Τορώνη της Χαλκιδικής, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα χρειαστεί τουλάχιστον 45 λεπτά για να φτάσει στον άνθρωπο που κινδυνεύει. Τι σημαίνει αυτό; Θα πεθάνει αβοήθητος, διότι θα έχει χαθεί το ‘χρυσό’ δεκάλεπτο της άμεσης πρόσβασης στον ασθενή”.
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Ιερόθεο Γιαμουρίδη. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του διασώστες φωνάζουν επί χρόνια για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και για τα παλιά ασθενοφόρα, κάποια από τα οποία έχουν συμπληρώσει έως και 500.000 χιλιόμετρα, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να έχει τα αυτιά της ανοιχτά.
Από χθες το πρωί οι ΕΚΑΒίτες της Θεσσαλονίκης έχουν μετατρέψει την οδό Αγίου Δημητρίου σε… βάση στάθμευσης των 17 ασθενοφόρων της πρωινής βάρδιας και συγκεκριμένα για τρεις ώρες, από τις 7 έως τις 10 το πρωί. Με μαύρες σημαίες και πανό πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού και να γίνουν οι μεταθέσεις των 25 ατόμων που είχε υποσχεθεί το υπουργείο, με στόχο την ενίσχυση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.
Όπως καταγγέλλουν, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο νομό Θεσσαλονίκης 17 ασθενοφόρα το πρωί, 16 το απόγευμα και 13 το βράδυ. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν μόνο 15 ασθενοφόρα, τα οποία καλούνται να καλύψουν και τις ανάγκες των κέντρων υγείας του νομού Θεσσαλονίκης, αφού από τα οκτώ κέντρα υγείας μόλις δύο έχουν δικό τους ασθενοφόρο.
“Τα πληρώματα δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά. Έχουμε 209 διασώστες και καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε μια τεράστια περιοχή, από τα Κουφάλια μέχρι την Ηράκλεια Χαλκιδικής. Από τη στιγμή όμως που δεν έχουμε επαρκή αριθμό προσωπικού, βγάζουμε στην κυκλοφορία και λιγότερα ασθενοφόρα”, τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ2 Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αντωνόπουλος.
Αγκάθι όμως αποτελούν για το ΕΚΑΒ και οι δευτερογενείς διακομιδές. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, έχει τύχει την ώρα που προκύπτει έκτακτο περιστατικό το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να πραγματοποιεί κάποια δευτερογενή διακομιδή, όπως ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από ένα νοσοκομείο ή νεφροπαθείς. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση που περιγράφει ο διασώστης Ανέστης Κουκουρίκος. Όπως λέει, το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση για τροχαίο στην Επανομή, αλλά εκείνη τη στιγμή μετέφερε έναν νεφροπαθή. Συνεπώς, τελείωσε η συγκεκριμένη διακομιδή και στη συνέχεια έσπευσε στον τόπο του τροχαίου.
Μόλις ένα ασθενοφόρο σε κάθε νομό
Στο έλεός του φαίνεται ότι έχει αφεθεί το ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως τονίζει ο κ. Γιαμουρίδης, στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Δράμα υπάρχει από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ! Δύο διαθέτει ο νομός Κιλκίς, ένα η Φλώρινα, δύο η Κοζάνη, από ένα τα Γρεβενά και η Καστοριά και κανένα η Πτολεμαΐδα. Επίσης, από ένα ασθενοφόρο έχουν τα Γιαννιτσά, η Έδεσσα, η Νάουσα, η Βέροια και η Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Στην Κατερίνη και τις Σέρρες το ΕΚΑΒ διαθέτει 2-3 ασθενοφόρα, ενώ στη Χαλκιδική, όπου δεν υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, κυκλοφορούν μόλις… πέντε ασθενοφόρα για όλο το νομό, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε.
“Πανελλαδικώς εκτιμώ ότι χρειάζεται η πρόσληψη 800 διασωστών, ενώ μόνο στη Βόρεια Ελλάδα απαιτούνται περίπου 300 άτομα. Όσο για οχήματα, χρειάζονται τουλάχιστον τρία ασθενοφόρα ανά νομό. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ είχε υποσχεθεί πριν 3-4 μήνες ότι θα αναθέσει σε ειδικό γραφείο μελέτη για την καταγραφή του αριθμού των ασθενοφόρων που χρειάζονται ανά νομό, ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι”, επισημαίνει ο κ. Γιαμουρίδης.