Πρωτοστατεί στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ενα ακόμα βήμα στο γενικότερο σχεδιασμό για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας αποτελεί η μελέτη της δημοτικής αρχής (ΝΔ) του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία «Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Πρόκειται για μια δημοτική κοινωφελή επιχείρηση, με βάση το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητά στη σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Σκοπός του «Οργανισμού» είναι μεταξύ άλλων «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών, η ανάληψη δράσεων, η εκπόνηση προγραμμάτων και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους, η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, καθώς και η παροχή υπηρεσιών κάθε είδους που αφορούν σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημόσιας υγείας, καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, παροχής ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων, προληπτικών, διαγνωστικών, θεραπευτικών και αποκαταστασιακών υπηρεσιών». Για την υλοποίηση της μελέτης σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών και υποδομών υγείας που, ήδη, διαθέτει ο δήμος (μέσα από τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων). Με τον τρόπο αυτό ένας δήμος αναλαμβάνει να υλοποιεί προγράμματα και να «πουλά» υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στο Δημόσιο, στους δημότες ή και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως προβλέπεται στη μελέτη, ένας από τους πόρους του «Οργανισμού» θα είναι και «η παροχή προς τρίτους υπηρεσιών και έσοδα που προέρχονται από τις δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και ενέργειες που αναλαμβάνει η επιχείρηση σχετικών με τους καταστατικούς σκοπούς της».

Ενώ η εμπορευματοποίηση της Υγείας – Πρόνοιας συνοδεύεται και από ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. «Το προσωπικό της κοινωφελούς επιχείρησης θα συνδέεται με αυτήν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου», υπογραμμίζεται στη μελέτη. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να προσλαμβάνονται και να απολύονται ανά πάσα στιγμή. Γεγονός που θα πλήξει καίρια και την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών. Κυρίαρχες μορφές απασχόλησης στον «Οργανισμό» θα είναι οι συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις έργου.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στις γενικότερες ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, που συνδιαμορφώνουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτών προωθείται, μεταξύ άλλων, η ανάληψη αυξημένων αρμοδιοτήτων από την ΤΑ στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας. Ετσι, το κράτος αποποιείται τις ευθύνες για την παροχή και τη χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών, μεταφέρεται το οικονομικό βάρος στις λαϊκές οικογένειες, ενισχύεται η επιχειρηματική δράση και προωθείται το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας με την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας.