Πρόβα ανατροπών στην εργασία

Εως 40% μείωση μισθών και συντάξεων, συνταξιοδότηση στα… 58 χρόνια εργασίας οι επιπτώσεις από πιθανή εφαρμογή της πρότασης

«Βόμβα» για εβδομάδα τριών ή τεσσάρων εργάσιμων ημερών έριξε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με το επιχείρημα πως έτσι θα μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Στην πράξη η πρωτοφανής αυτή πρόταση οδηγεί σε μείωση 40% του μισθού και σε αντίστοιχη μείωση της σύνταξης, ενώ οι εργαζόμενοι αντί για 35ετία θα πρέπει να συμπληρώνουν 58 έτη ασφάλισης για τη σύνταξη!

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή του ΙΚΑ Γ. Μέργο και εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων, αποκάλυψε πως πέντε επιχειρήσεις εφαρμόζουν το μέτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του επιμελητηρίου, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος και πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 30 άτομα που δραστηριοποιούνται σε τομείς που πλήττονται από την κρίση (π.χ. στην υφαντουργία).

Ουσιαστικά προτείνεται η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με το επιχείρημα πως έτσι θα αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις λόγω της κρίσης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έκανε λόγο για απόφαση που θα λαμβάνεται με τη συναίνεση των εργαζομένων, ωστόσο οι συνδικαλιστές απαντούν πως ουσιαστικά το προσωπικό θα αναγκάζεται να συναινέσει υπό την απειλή της απόλυσης.

Τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ δεν θέλησε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σημείωσε πως «η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε από τον διοικητή του ΙΚΑ να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, με το επιχείρημα πως επιχειρήσεις στρέφονται σε ανάλογες λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα πρόταση» αλλά παρέπεμψε το θέμα της ρύθμισης στο υπουργείο Απασχόλησης.

«Η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πλέον ελαστικές της Ευρώπης», απαντά ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, και αναφέρει πως οι εργοδότες μπορούν να μετατρέψουν τις ατομικές εργασιακές συμβάσεις από πλήρους σε μερικής απασχόλησης και να επιβάλλουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας που αποτελεί κατ ουσίαν μορφή μερικής απασχόλησης. Καταλήγει σημειώνοντας πως «πρέπει οι εργοδότες να αποφεύγουν τη χρήση όλων των παραπάνω νομικών δυνατοτήτων και προσεχώς αυτοί οι νόμοι να καταργηθούν».

Σημειώνεται πως ανάλογη συζήτηση έχει γίνει και στο εξωτερικό (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία), ωστόσο το κάθε κράτος επιλέγει διαφορετικό «μοντέλο». Για παράδειγμα στο Βέλγιο είχε εκπονηθεί στο παρελθόν σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, το οποίο προέβλεπε πως η εργάσιμη εβδομάδα μπορεί να περιορίζεται από τις πέντε στις τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο η βασική διαφορά αυτού του σχεδίου είναι το ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν κανονικά τον μισθό τους. Τα χρήματα για την πέμπτη ημέρα εργασίας δεν θα καταβάλλονται από την επιχείρηση αλλά από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ του Βελγίου σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η συζήτηση για την… τροποποίηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει στην αυτοκινητοβιομηχανία, που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Για παράδειγμα η Opel εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την εργάσιμη εβδομάδα στις 30 ώρες εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών. Χθες η διεύθυνση της Renault στην Ισπανία ανήγγειλε 30 έως 60 ημέρες τεχνική ανεργία για τους εργαζομένους στα εργοστάσιά της στη συγκεκριμένη χώρα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Θύελλα αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές

Θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «λαγό», υπενθυμίζοντας με νόημα πως ο Κ. Μίχαλος υπήρξε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας.

Σημειώνεται πως με την πρόταση διαφωνεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος σημειώνει στο «Εθνος» πως «ανάλογες νεοφιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία οδήγησαν σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Αν υπάρξουν τέτοιες νεοφιλελεύθερες απόψεις για εργασιακά και κοινωνικά θέματα, θα έχουμε μπροστά μας μια πολύ χειρότερη κρίση που αυτή τη φορά θα είναι κοινωνική».

Για «απαράδεκτη, άδικη, αντικοινωνική και αναποτελεσματική πρόταση» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και προσθέτει «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Σημειώνεται πως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη αποφασίσει απεργία στις 10 Δεκεμβρίου με εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα.

Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής των γαλάζιων συνδικαλιστών Κώστας Πουπάκης, επισημαίνοντας πως «κάποιοι πάνε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ρίχνουν λάδι στη φωτιά, για να επωφεληθούν από την κρίση ιδία οφέλη. Εμείς δεν θα ανεχθούμε ούτε υπερβολές, ούτε την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, για να εξακολουθήσουν κάποιοι να χαίρονται τα υπερκέρδη τους».

«Τo συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να υποκλιθεί στην «τρομοκρατία» και στον εκφοβισμό της κρίσης, για να συνεχίσουν τα κέρδη τους αυτοί που ωφελήθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο», σημειώνει από την Αυτόνομη Παρέμβαση ο Αλέκος Καλύβης. Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ τονίζει πως «προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε ρυθμίσεις και συμφωνίες που θα μειώνουν τις μέρες εργασίας, άρα και τα μεροκάματα».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα, που καθιστούν σαφές πως την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. «Η επίκληση ελαστικών μορφών απασχόλησης γίνεται εκ του πονηρού», σημείωσε από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε «τα κυβερνητικά στελέχη σιωπούν προκλητικά ή βρίσκουν ακόμη και «ενδιαφέρουσες» τέτοιου είδους απαράδεκτες προτάσεις».

Από τον Συνασπισμό ο Αντρέας Καρίτζης έκανε λόγο για επικίνδυνες προτάσεις, που «μόνο στόχο έχουν τη μετακύλιση της ζημιάς της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους».

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

Εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζομένους και το Ασφαλιστικό

Δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία θα φέρει τυχόν υιοθέτηση της εργάσιμης εβδομάδας τριών ημερών. Είναι χαρακτηριστικό πως μια τέτοια πρόταση οδηγεί:

  • Σε μείωση του μισθού κατά 40%. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 1.300 ευρώ για πενθήμερη απασχόληση, αν δουλεύει τρεις μόνο μέρες θα παίρνει 750 ευρώ (δηλαδή, μείωση κατά 520 ευρώ). Ομοίως, συνάδελφός του με μισθό 1.000 ευρώ, ξαφνικά θα περιοριστεί στα 600 ευρώ τον μήνα (δηλαδή χάνει 400 ευρώ).
  • Σε μείωση των συντάξεων κατά 40%. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντί για 300 ένσημα τον χρόνο θα έχουν μόλις 180. Ετσι, αν η τριήμερη απασχόληση συνεχιστεί για όλο τον εργασιακό τους βίο, αντί για 35 χρόνια θα πρέπει να συμπληρώσουν 58 έτη ασφάλισης.
  • Σε σημαντική μείωση των εσόδων των Ταμείων σε μια κρίσιμη για το ασφαλιστικό στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως για κάθε 100.000 εργαζόμενους που θα δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα -με μέσες αποδοχές 1.100 ευρώ- οι απώλειες για τα Ταμεία θα είναι 275 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, το όφελος για τα Ταμεία από τις τρεις πιο επώδυνες κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό -μείωση πρόωρων συντάξεων, αύξηση ορίων των μητέρων και αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για περίθαλψη- είναι μόλις 60 εκατομμύρια τον χρόνο.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνει πως «ένα τέτοιο σενάριο είναι εφιαλτικό τόσο για το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων όσο και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δυστυχώς, κάποιοι επικαλούμενοι τη διεθνή κρίση θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν τριτοκοσμικές συνθήκες στις εργασιακές σχέσεις και στα κοινωνικά δικαιώματα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ