Προβληματικές χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Παιδιού τις συνθήκες διαμονής και περίθαλψης στα Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν κλιμάκια της ανεξάρτητης αρχής, αποτελούμενα από το Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο και το βοηθό Συνηγόρου για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Γιάννη Σακέλλη, καθώς και την ψυχολόγο κ. Μαίη Παπούλια, σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την αρχή, η ίδια η κα Παπούλια ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνθήκες και τα προβλήματα που απασχολούν τις μονάδες αυτές, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του κ. Κάρολου Παπούλια για τα θέματα αυτά.
Τα κλιμάκια της αρχής επισκέφθηκαν το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Αθηνών (Σκαραμαγκά) και το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλίας, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες λειτουργίας και το βαθμό κάλυψης των αναγκών των ανηλίκων και ενηλικιωθέντων περιθαλπόμενων σε αυτά.
Κατά την επίσκεψη σε θαλάμους και στις εγκαταστάσεις τους διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, ότι «οι συνθήκες διαμονής και περίθαλψης είναι άκρως προβληματικές, ενώ εξακολουθεί η σοβαρή υποστελέχωσή τους, κυρίως σε νοσηλευτές, αλλά και σε αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ακόμη σε εκτεταμένο βαθμό η καταστολή και η πρόσδεση περιθαλπόμενων στις κλίνες τους, ή χρήση ξύλινων κουβουκλίων για τον περιορισμό του αυτοτραυματισμού λόγω αδυναμίας διαρκούς εποπτείας».
Επιπλέον, ο Συνήγορος του Παιδιού κάνει λόγο «για επαγγελματική εξουθένωση των εργαζόμενων, που καλούνται να διαχειριστούν σοβαρότατα περιστατικά, χωρίς την επαρκή στήριξη και ενθάρρυνση της Πολιτείας».
Ο Συνήγορος του Παιδιού, που έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν Κέντρα Περίθαλψης για παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις, νοητική στέρηση και ψυχικές διαταραχές, συγκεντρώνει στοιχεία, με στόχο να συμβάλει με προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα διεθνώς επικρατούντα πρότυπα.
Πάντως, με τη μέχρι τώρα εμπειρία του τονίζει ότι «είναι αναγκαία η μετεξέλιξη των Κέντρων αυτών σε μονάδες φιλοξενίας μικρής δυναμικότητας (προστατευμένα διαμερίσματα, ξενώνες και οικοτροφεία), εξειδικευμένες ανάλογα με τις ηλικιακές και θεραπευτικές ανάγκες των περιθαλπομένων, επαρκώς στελεχωμένες και ενταγμένες στις τοπικές κοινότητες».
Επίσης, προστίθεται ότι «είναι αναγκαία η σύνδεσή τους με Κέντρα Ημέρας που θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, θεραπείας και εκπαίδευσης σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις διαμένοντα μαζί με τις οικογένειές τους ή μακριά από αυτές».
Πηγή ΑΠΕ